GOST R

Vikipēdijas lapa

GOST R (ГОСТ Р) ir Krievijas Federācijā pieņemtā valsts standartu sistēma. Tā sauc normatīvos dokumentus, kas tiek piemēroti valsts ietvaros un ir pieņemti Krievijā pēc PSRS sabrukuma un Krievijas neatkarības pasludināšanas.

Rašanās vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Padomju Savienībā bija spēkā kopīga valsts standartu sistēma GOST. Pirmais vissavienības standarts kviešiem tika apstiprināts 1926. gadā. GOST standartu kategorija tika ieviesta 1940. gadā.

Valsts standarti GOST bija obligāti izpildāmi noteikumi ar likuma spēku. Līdz 1996. gadam likuma spēks bija visiem Krievijas valsts standartiem — tie bija normatīvi tiesiskie akti. Kopš 1996. gada GOST R sistēma vairs nav obligāta. 2002. gadā Krievijā tika pieņemts federālais likums "Par tehnisko regulējumu". Saskaņā ar šo dokumentu tiek nošķirti valsts standarti un tehniskie reglamenti, tādējādi sertifikācija GOST R sistēmā ir kļuvusi brīvprātīga. Izņēmumi ir minēti valdības lēmumā Nr. 982, kas ir pieņemts 2009. gadā.

Sertifikācija GOST R sistēmā[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

GOST R ir sistēma produkta obligātajai atbilstības novērtēšanai (sertifikācijai), ko izmanto Krievijā. Ar šī jautājuma regulējumu nodarbojas Tehniskās regulēšanas un metroloģijas federālā aģentūra ("Rosstandart") un Federālais akreditācijas dienests ("Rosakreditacija"). Obligātās sertifikācijas GOST R sistēmā raksturīga iezīme ir valsts kontrole. Tāpat pēc pieteicēja vēlēšanās GOST R sistēmā var veikt brīvprātīgu sertifikāciju, ko uzņēmumi izvēlas, lai palielinātu patērētāju uzticēšanos savai produkcijai.

GOST R sistēmā tiek izsniegti divu veidu dokumenti: sertifikāts un atbilstības deklarācija.

GOST R sertifikāts[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

GOST R sertifikāts ir normatīvais dokuments, kas tiek izdots uz noteikta parauga valsts veidlapas. Tas apliecina, ka produkcija patiešām atbilst Krievijas Federācijā noteiktajām kvalitātes un drošības prasībām. Šo dokumentu izsniedz "Rosstandart" akreditētas sertifikācijas iestādes. GOST R sertifikāta izsniegšanas pamatojums var būt produkcijas sertifikācijas testi, ražošanas stāvokļa analīze vai citas noteiktās procedūras. Gan obligāto, gan brīvprātīgo sertifikāciju ierosina uzņēmējdarbības subjekts.

GOST R deklarācija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

GOST R atbilstības deklarācija ir cits normatīvo dokumentu veids, kas tāpat kā sertifikāts apliecina preces atbilstību Krievijas Federācijā pieņemtajām prasībām. Krievijā ir spēkā tikai obligātā produkcijas deklarēšana. GOST R sistēmā sertifikātam un atbilstības deklarācijai ir vienāds juridisks spēks. Atbilstības deklarāciju var pieņemt juridiska persona, kas ir reģistrēta Krievijas teritorijā un vienlaikus ir deklarētās produkcijas ražotājs vai pārdevējs, vai arī pilda produkcijas ārvalsts ražotāja funkcijas Krievijas Federācijā. Pieteicējam ir jāiesniedz produkcijas atbilstības GOST R prasībām pierādījumi, kas tiek pārbaudīti akreditētās laboratorijās. Par deklarētās produkcijas neatbilstību GOST R prasībām ir atbildīgs pieteicējs.

Citi standarti[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Līdztekus valsts standartiem GOST R Krievijā ir spēkā standarti GOST R IEC (regulē elektroierīču drošību) un GOST R ISO (nosaka prasības kvalitātes pārvaldības sistēmām). Tiem ir rekomendējoša nozīme, un tie ir izstrādāti, balstoties uz starptautiskajiem standartiem.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]