Gešrībenšteins

Vikipēdijas lapa
Gešrībenšteins
Geschriebenstein
Gešrībenšteins (Austrija)
Gešrībenšteins
Gešrībenšteins
Gešrībenšteins (Ungārija)
Gešrībenšteins
Gešrībenšteins
Gešrībenšteins (Eiropa)
Gešrībenšteins
Gešrībenšteins
Augstums 884 m v.j.l.
Relatīvais augstums 397 m
Atrašanās vieta Valsts karogs: Austrija Burgenlande, Austrija

Valsts karogs: Ungārija Vašas meģe, Ungārija

Kalnu grēda Kēšegas kalni
Augstiene Alpokalja
Translation Aprakstītais akmens (vācu, ungāru)
Gešrībenšteins Vikikrātuvē

Gešrībenšteins (vācu: Geschriebenstein) jeb Īrotkē (ungāru: Írott-kő) ir kalns, kas atrodas uz robežas starp Austriju un Ungāriju. Tas ir augstākais punkts Kēšegas kalnos, Ungārijas rietumdaļā un arī Burgenlandē Austrijā.[1] Saskaņā ar Austrijas datiem tā augstums ir 884 m, bet Ungārijas avoti lielākoties min 883 m augstumu. Augstākais punkts Austrijas robežas pusē ir 879 metri virs Adrijas jūras augsts. Kalna vārdā ir nodēvēts apkārt esošais Gešrībenšteina—Īrotkē dabas parks.[2]

Kalna bijušie nosaukumi ungāriski bija Feņēheģs un Sālkē. Tā pašreizējais nosaukums (Gešrībenšteins vāciski un Īrotkē ungāriski) nozīmē "aprakstītais akmens", kas visticamāk ir radies no Batjāņi un Esterhāzi dzimtas novietotajiem robežakmeņiem kalna apkārtnē. Kalna virsotnē, kas atrodas tieši uz abu valstu robežas, 1913. gadā tika uzbūvēts skatu tornis.

Kopš 2007. gada decembra Austrijas—Ungārijas robežu var šķērsot bez formalitātēm, jo Ungārija ir pievienojusies Šengenas zonai.[3]

Tuvākās pilsētas Austrijas pusē ir Rehnica un Lokenhausa, Ungārijas pusē tuvākais ciems ir Velema un pilsēta Kēšega.

Attēlu galerija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «Geschriebenstein, Austria/Hungary». peakbagger.com. peakbagger.com. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2018. gada 18. jūnijā. Skatīts: 2018. gada 25. martā.
  2. «Naturpark Geschriebenstein Írottkő». naturpark-geschriebenstein.at. Naturpark Geschriebenstein Info-Center. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2018. gada 3. aprīlī. Skatīts: 2018. gada 25. martā.
  3. «ETIAS Hungary». etiaseurope.eu. ETIAS Europe. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2020. gada 30. decembrī. Skatīts: 2018. gada 25. martā.