Georgs Lūrihs

Vikipēdijas lapa
Georgs Lūrihs
Georg Lurich
Personas dati
Dzimis 1876. gada 22. aprīlī
Valsts karogs: Krievijas Impērija Veike-Mārjas pagasts, Igaunijas guberņa, Krievijas impērija (tagad Karogs: Igaunija Igaunija)
Miris 1920. gada 22. janvārī (43 gadu vecumā)
Valsts karogs: Krievijas PFSR Armavira, KPFSR (tagad Karogs: Krievija Krievija)
Augums 176 cm[1]
Svars 90 kg[1]
Profesionālā informācija
Pārstāvētā valsts Karogs: Krievija Krievija
Sporta veids Cīņas sports
Disciplīna Grieķu-romiešu cīņa

Georgs Lūrihs (igauņu: Georg Lurich; dzimis 1876. gada 22. aprīlī, miris 1920. gada 22. janvārī) bija igauņu profesionāls svarcēlājs un cīkstonis.[1]

Biogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Bērnībā Georgs Lūrihs bija slimīgs zēns. Neskatoties uz to, viņa sporta entuziasms un neatlaidīgie treniņi padarīja viņu 20 gadu vecumā par vienu no labākajiem cīkstoņiem grieķu-romiešu stilā un par vienu no veiksmīgākajiem svarcēlājiem Igaunijas Baltijas guberņās.

No 1895. gada līdz nāvei 1920. gadā viņš apceļoja daudzus konkursus un sacensības Krievijā un Rietumeiropā. No 1913. līdz 1917. gadam viņš bija turnejā ASV un kā brīvā stila cīkstonis piedalījās daudzās sacensībās. 1913. gadā Kanzassitijā Lūrihs pārspēja iepriekšējo pasaules čempionu Frenku Gotču. Pirmā pasaules kara laikā Lūrihs atradās ārzemēs, Amerikā. Šajā turnejā viņš bija kopā ar savu tautieti un draugu Abergu.

1917. gadā Lūrihs un Abergs atgriezās Krievijā. 1918. gadā viņi jau uzstājās Petrogradā pie Ciniselli cirka. Bet pilsētā bija bads, un draugi devās uz dienvidu reģioniem — Ukrainu, Ziemeļkaukāzu, kur 1920. gada sākumā Armavirā abi saslima ar tīfu, kas ar mēneša starpību abus aizveda kapā. Lūrihs nomira 43 gadu vecumā, 1920. gada 22. janvārī Armavirā. Viņš tika apglabāts savā dzimtenē, Veike-Mārjas ciematā.

Lūrihs arī uzstādīja neskaitāmus rekordus svarcelšanā ar vienu un divām rokām, piedalījās kultūrisma sacensībās un bija uzticīgs tautas sportam un veselīgam dzīvesveidam. Daudziem jauniešiem viņš bija sava laika sporta elks.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]