Pāriet uz saturu

Hejmārketas slaktiņš

Vikipēdijas lapa
Hejmārketas slaktiņš

Hejmārketas slaktiņš (angļu: Haymarket massacre) notika 1886. gada 4. maijā Čikāgā, ASV.

19. gadsimta beigās strādnieki ASV un citās valstīs strādāja garas stundas, bieži 10—16 stundas dienā. Strādnieku kustība pieprasīja astoņu stundu darba dienu.

1886. gada 1. maijā Čikāgā un citās ASV pilsētās notika lieli protesti. Čikāgā demonstrācija turpinājās vairākas dienas. 4. maijā Hejmārketas laukumā Čikāgā notika mītiņš. Kad policija sāka izklīdināt pūli, kāds meta bumbu, izraisot sprādzienu, kurā gāja bojā vairāki policisti un civiliedzīvotāji, tika atklāta uguns un vairāki cilvēki tika nogalināti vai ievainoti.

Pēc notikuma vairākus anarhistus un strādnieku līderus arestēja un tiesāja par sprādzienu un nāvēm, lai gan pierādījumi pret viņiem bija vāji. 8 cilvēkus notiesāja, septiņus no tiem uz nāvi. Vēlāk dažus no nāvessodiem pārvērta par mūža ieslodzījumu, bet četrus pakāra 1887. gada 11. novembrī.

Hejmārketas slaktiņš kļuva par simbolu strādnieku kustībai un cīņai par darba tiesībām. Tas deva impulsu 8 stundu darba dienas ieviešanai. 1. maijs kļuva par starptautiski atzīmētu Strādnieku dienu.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]