Ivans Gašparovičs

Vikipēdijas lapa
Ivans Gašparovičs
Ivan Gašparovič
Slovākijas prezidents
Amatā
2004. gada 15. jūnijā — 2014. gada 15. jūnijā
Premjerministrs Mikulāšs Dzurinda, Roberts Fico, Iveta Radičova, Roberts Fico
Priekštecis Rūdolfs Šusters
Pēctecis Andrejs Kiska

Dzimšanas dati 1941. gada 27. martā
Poltāra, Pirmā Slovākijas republika
(tagad Karogs: Slovākija Slovākija)
Politiskā partija Čehoslovakijas Komunistiskā partija (1968), Tautas partija - Kustība par demokrātisku Slovākiju (1992), Kustība par demokrātiju (2002)
Augstskola Bratislavas Komenska Universitāte
Reliģija katolisms
Paraksts

Ivans Gašparovičs (slovāku: Ivan Gašparovič; dzimis 1941. gada 27. martā) ir slovāku politiķis, Slovākijas prezidents no 2004. līdz 2014. gadam.

Dzimis skolotāju ģimenē. Studēja tieslietas Bratislavas Komenska Universitātē. Strādāja prokuratūras iestādēs. Prāgas pavasara laikā iestājās Komunistiskajā partijā. Pēc PSRS iebrukuma tika no tās izslēgts, tomēr drīkstēja turpināt darbu profesijā. Strādāja par pasniedzēju Bratislavas Universitātē. 1990. gadā kļuva par universitātes prorektoru.

Pēc komunistiskās varas krišanas Čehoslovākijā Gašparovičs kādu laiku bija Čehoslovākijas ģenerālprokurors. Pēc valsts sašķelšanās Čehijā un Slovākijā, Gašparovičs atgriezās universitātē. 1992. gadā iestājās pretrunīgi vērtētā Vladimira Mečara vadītajā "Tautas partijā - Kustībā par demokrātisku Slovākiju" un no 1993. līdz 1998. gadam bija parlamenta spīkers. 2002. gadā izstājās no "Tautas partijas - Kustības par demokrātisku Slovākiju" un nodibināja "Kustību par demokrātiju", kura parlamenta vēlēšanās ieguva 3,3% balsu. 2004. gada prezidenta vēlēšanās pretēji prognozēm tika ievēlēts par Slovākijas prezidentu. 2009. gadā kļuva par pirmo Slovākijas prezidentu, kurš ievēlēts uz otro amata termiņu.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]