Jāņa Čakstes laukums

Vikipēdijas lapa
Jāņa Čakstes laukums
Jāņa Čakstes laukums
Tips Laukums
Atrašanās vieta Valsts karogs: Latvija Liepāja, Latvija
Platība 1,36 ha
Augstums 11 m virs jūras līmeņa
Izveidots 1914. gads

Jāņa Čakstes laukums ir laukums Liepājā, kas atrodas Vecliepājas apkaimē. Laukums rietumos robežojas ar Alejas ielu, ziemeļos ar Rožu ielu, austrumos ar Krišjāņa Valdemāra ielu, bet dienvidos ar Jēkaba Janševska ielu. Jāņa Čakstes laukuma kopējā platība ir 1,36 ha. Laukums atrodas 11 metrus virs jūras līmeņa un tas ir augstākais punkts Liepājā.[1]

Laukums ir izveidots par godu Latvijas valsts pirmajam prezidentam Jānim Čakstem. Laukumā ir izvietotas piemiņas zīmes Jānim Čakstem, liela un izgaismota strūklaka, kā arī bērnu rotaļa laukums šūpolēm un slīdkalniņu. Laukuma malā pie Rožu ielas ir izvietota arī taktilā karte. Laukuma malās divās ēkās izvietojas Liepājas Jāņa Čakstes vidusskola.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Jāņa Čakstes laukums Liepājā (pēc 1920).

Laukumu izveidoja kā karavīru parādes un apmācības laukumu, kurā 1914. gadā ierīkoja zālienu un atpūtas soliņus, bet ap 1920. gadu sāka ierīkot apstādījumus. 1925. gadā, kad Liepāja svinēja savu 300 jubileju, tā laika Latvijas augstākās amatpersonas katrā laukuma stūrī iestādīja vienu liepu. Vēlākajos gados laukumā iekārtoja jaunus apstādījumus, uzsvaru liekot uz plašiem zālieniem un puķu dobēm.

Otrā pasaules kara laikā pēc Latvijas okupācijas 1940. gada 20. augustā to pārdēvēja par Pionieru laukumu.[2] 1978. gadā laukumā uzstādīja pieminekli Imantam Sudmalim un to nosedza ar betona plāksnēm. Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas pieminekli 1995. gadā demontēja un pārvietoja uz Liepājas muzeja pagalmu.

1999. gadā arhitekts Andris Kokins izstrādāja Čakstes laukuma rekonstrukcijas plānu. 2000. gada jūnijā laukumā norisinājās mākslas pasākums Liepājas māsas, kurā piedalījās mākslinieki no Liepājas un tās sadraudzības pilsētām. Pasākuma laikā tika radītas septiņas skulptūras, kuras izvietoja Čakstes laukumā. 2013. gada 20. decembrī atklāja atjaunoto Jāņa Čakstes laukumu ar sākotnējo celiņu un apstādījumu tīklu. Laukumā izveidota pulcēšanās vieta aptuveni 2000 cilvēkiem, strūklaka un pirmā Latvijas prezidenta Jāņa Čakstes piemiņas zīme.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]