Jans Nepomuks

Vikipēdijas lapa
Jans Nepomuks
Sv. Jana Nepomuka statuja uz Kārļa tilta Prāgā
Moceklis
Dzimis apmēram 1345. gadā
Pomuka, Bohēmija
(tagad Nepomuka, Karogs: Čehija Čehija)
Miris 1393. gada 20. martā
Prāga, Bohēmija
(tagad Karogs: Čehija Čehija)
Apglabāts Sv. Vita katedrāle,
Prāga, Karogs: Čehija Čehija
Godā Romas katoļu baznīca
Beatifikācija 1721. gada 31. maijā
Kanonizācija 1729. gada 19. martā — pāvests Benedikts XIII
Svētvieta Sv. Jana Nepomuka baznīca
(Kostel svatého Jana Nepomuckého),
Ždjāra pie Sāzavas, Karogs: Čehija Čehija
Piemiņas diena 16. maijs
Simboli piecu zvaigžņu vainags; palma; priestera tērps; eņģelis, kurš pielicis pirkstu pie lūpām. lūdzot klusēt
Svētais aizbildnis Bohēmija, plūdi
Strīdīgie jautājumi par Jana Nepomuka vēsturisko eksistenci un nāves iemeslu

Jans Nepomuks (čehu: Jan Nepomucký; dzimis apmēram 1345. gadā, miris 1393. gada 20. martā) bija katoļu svētais, kas pēc karaļa Vāclava IV pavēles tika iesviests Vltavā no Kārļa tilta Prāgā, jo neatklāja grēksūdzes noslēpumu. Čehijas nacionālais svētais. Plaši tiek godāts arī Itālijā, Vācijā, Polijā un Lietuvā. Saistībā ar Jana Nepomuka nāves apstākļiem tiek godāts kā aizstāvis pret plūdiem un nereti šī svētā skulptūras grezno tiltus.

Dzīvesgājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ziņas par Jana Nepomuka dzīvi ir visai neskaidras un pretrunīgas. Viņš esot dzimis Nepomukā, Bohēmijas dienvidaustrumos. Studējis Prāgas un Padujas universitātēs.

1393. gadā esot pēc karaļa pavēles iesviests Vltavā. Tā laika avoti liecina, ka pēc karaļa pavēles ar nāvi tika sodīts garīdznieks strīdā par to, kurš būs Kladrubu abatijas vadītājs — Romas (kuru atbalstīja arhibīskaps) vai Aviņonas (kuru atbalstīja karalis) pāvesta cilvēks.

Pēc nāves[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

1459. gadā parādījās liecības par to, ka Jans Nepomuks esot noslīcināts, jo attiecies izpaust grēksūdzes noslēpumu. Vēlākos rakstos parādās avoti, kuri izšķir divus Janus Nepomukus — to, kurš strīdējās par abatiju, un to, kurš atteicās izpaust grēksūdzi.

Jans Nepomuks tika kanonizēts tikai 1729. gadā, kad viņa kults jau bija plaši izplatīts. Rezultātā katoļiem Jans Nepomuks ir grēksūdzes noslēpuma aizstāvis, čehu romantiskajiem nacionālistiem — cīņas pret ķeizaru upuris, bet vēsturniekiem — upuris strīdā par investitūrām. Daži čehu protestanti uzskata, ka Jans Nepomuks ir katoļu baznīcas leģenda, bet viņa prototips ir Jans Huss.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]