Pāriet uz saturu

Kamaronas kauja

Vikipēdijas lapa
Kamaronas kauja
Daļa no Francijas intervences Meksikā

Du combat le Camerone, autors nezināms
Datums1863. gada 30. aprīlī
Vieta
Iznākums Meksikas uzvara
Karotāji
Meksika Francija
Komandieri un līderi
Fransisko Milans Žans Danžū 
Spēks
3300 65
Zaudējumi
300 nogalināti
500 ievainoti
41 nogalināti
17 ievainoti
24 sagūstīti

Kamaronas kauja (franču: Bataille de Camerone), kas notika 1863. gada 30. aprīlī Francijas intervences Meksikā laikā starp Francijas armijas ārzemnieku leģionu un Meksikas armiju un ilga vairāk nekā desmit stundas , tiek uzskatīta par izšķirošo brīdi ārzemnieku leģiona vēsturē.

Nelielai kājnieku patruļai, kuru vadīja kapteinis Žans Danžū un leitnanti Klemens Modē un Žans Vilēns, kurā bija tikai 65 vīri, uzbruka un aplenca spēki, kas, iespējams, sasniedza 3000 meksikāņu kājnieku un kavalēristu, tādēļ franči bija spiesti izveidot aizsardzības pozīcijas tuvējā asjendā Hacienda Camarón, kas atradās Kamaronas de Teksjedas pilsētā, Verakrusas štatā, Meksikā.

Franču leģionāru bezbailīgā un izmisīgā cīņa, kuri, būdami pārliecinošā mazākumā, un atsakoties padoties, nogalināja un ievainoja simtiem ienaidnieka karavīru, pirms neizbēgamās kapitulācijas, radīja zināmu noslēpumainības oreolu ap franču ārzemnieku leģionu, un Kamaronas kauja kļuva par sinonīmu drosmei un bezbailīgai cīņai līdz pēdējam karavīram.[1]


  1. Martin Windrow. The Last Valley: Dien Bien Phu and the French Defeat in Vietnam. Da Capo Press, 2005. 198–200. lpp. ISBN 0-306-81443-9.

Ārējās saites

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]