Karaliskā Mūzikas koledža

Vikipēdijas lapa
Nejaukt ar citu Londonas mūzikas augstskolu — Karalisko Mūzikas akadēmiju.
Karaliskā Mūzikas koledža
Royal College of Music
Karaliskās Mūzikas koledžas ēka
Karaliskās Mūzikas koledžas ēka
Atrašanās vieta
Londona
Apvienotā Karaliste
Informācija
Dibināta 1882. gadā
Mājaslapa

Karaliskā Mūzikas koledža (angļu: Royal College of Music) ir mūzikas augstskola, kas atrodas Apvienotās Karalistes galvaspilsētā Londonā, Dienvidkensingtonā.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Karaliskā Mūzikas koledža tika dibināta 1882. gadā ar mērķi aizvietot īslaicīgi un bez lieliem panākumiem pastāvējušo Nacionālo Mūzikas apmācības skolu (angļu: National Training School for Music). Par augstskolas patronu kļuva toreizējais Velsas princis Eduards. Par pirmo Koledžas rektoru kļuva komponists un slavenās mūzikas vārdnīcas sastādītājs Džordžs Grouvs. 1883. gadā augstskola ieņēma ēku Dienvidkensingtonā, iepretim Karaliskajai Albertholai.

Līdz 2022. gadam Koledžas prezidenta amatu ieņēma karaliene Elizabete II, bet pēc viņas nāves to ieņem karalis Čārlzs III, kas līdz tam no 1993. gada ieņēma Koledžas patrona amatu. Šobrīd patrona amats ir brīvs.

Muzejs[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Koledžas muzejam pieder vērienīga ekspozīcija — ap 14000 vienību, tostarp vēsturiski mūzikas instrumenti, rokraksti, gleznas u.c. Starp muzejā izstādītajiem instrumentiem ir klavicītara, kas tiek uzskatīta par pasaulē senāko saglabājušos taustiņinstrumentu, kā arī visvecākā saglabājusies ģitāra. Muzejā ir apskatāms klavihords, kas piederēja Jozefam Haidnam. Pateicoties pirmā rektora Dž. Grouva pētnieciskajam darbam, muzeja kolekcijai pieder liels skaits nošu rokrakstu, piemēram karalienes Annas Boleinas mūzikas grāmata.

Absolventi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Karalisko Mūzikas koledžu ir absolvējuši daudzi pazīstami mūziķi, tostarp komponisti Gustavs Holsts, Bendžamins Britens, Ralfs Vons-Viljamss.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]