Kivallika

Vikipēdijas lapa
Kivallika
Kivalliq
ᑭᕙᓪᓕᖅ
—  reģions  —
Kivallikas izvietojums NunavutāKivallikas izvietojums Nunavutā
Pārvaldes centrs Rankininleta
Valsts Karogs: Kanāda Kanāda
Teritorija Karogs: Nunavuta Nunavuta
Platība 
 - Kopējā 444 621,71 km²
Iedzīvotāji (2016)
 - Kopā 10 413
 - Blīvums 0,023/km²
Laika josla UTC-5, UTC-6 (UTC)

Kivallika (inuītu: ᑭᕙᓪᓕᖅ, Kivalliq) vai Kīvatina (angļu: Keewatin) ir viens no trijiem Kanādas teritorijas Nunavutas reģioniem. Reģiona administratīvais centrs ir Rankininletas ciems. Reģionam nav savas pašpārvaldes; tas kalpo galvenokārt administratīviem un statistiskiem nolūkiem.

Ģeogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Reģions aizņem plašas, bet mazapdzīvotas teritorijas Nunavutas dienvidrietumos gar Hudzona līča ziemeļrietumu piekrasti. Pie reģiona pieder Sauthemptonas un Kotsa salas līča ziemeļdaļā. Reģiona teritorija atrodas arktiskā klimata joslā, kas variējas no tundras dienvidos līdz arktiskajam tuksnesim ziemeļos.

Iedzīvotāji[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Reģionā dzīvo ap 10,5 tūkstošiem iedzīvotāju, galvenokārt inuiti. Iedzīvotāji koncentrēti septiņos ciemos: Arviata (2657), Beikerleika (2069), Česterfīldinleta (437), Koralhārbora (891), Naujāta (1082), Rankininleta (2842) un Veilkova (435).[1] Ciemi veido atsevišķas municipalitātes; teritorija ārpus tām ir tā sauktā «neorganizētā teritorija», kurā atrodas kalnrūpniecības objekti un īslaicīgas apmetnes.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «Expplore Nunavut. Kivalliq Region». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2010. gada 25. februārī. Skatīts: 2022. gada 8. augustā.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]