Līnuss Tūrvaldss

Vikipēdijas lapa
Līnuss Tūrvaldss
Linus Torvalds
Līnuss Tūrvaldss
Līnuss Tūrvaldss
Personīgā informācija
Dzimis 1969. gada 28. decembrī (54 gadi)
Valsts karogs: Somija Helsinki, Somija
Dzīves vieta Valsts karogs: Amerikas Savienotās Valstis Portlenda, Oregona, Amerikas Savienotās Valstis
Pilsonība Karogs: Somija Somija
Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV
Tautība Somijas zviedrs
Nodarbošanās programminženieris, programmētājs, blogeris, uzņēmējs
Dzīvesbiedre Tūve Tūrvaldsa
Bērni trīs meitas

Līnuss Benedikts Tūrvaldss (zviedru: Linus Benedict Torvalds, izrunā: [ˈliːnɵs ˈtuːrvalds], dzimis 1969. gada 28. decembrī) ir Somijas zviedru un amerikāņu (kopš 2010. gada) programminženieris. Viņš ir operētājsistēmas kodola Linux sākotnējais izstrādātājs un pašreizējais Linux projekta koordinators. Viņš ir arī versiju kontroles sistēmas Git autors. 2012. gadā ieguva Tūkstošgades tehnoloģiju balvu.

Biogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Līnuss Tūrvaldss dzimis 1969. gada 28. decembrī Helsinkos žurnālistu un Somijas zviedru Annas un Nīlsa Tūrvaldsu ģimenē. Viņa vecāki vārdu bērnam iedeva par godu amerikāņu ķīmiķim, Nobela prēmijas laureātam Lainusam Polingam.[a][1] Vecāki izšķīrās, kad Līnuss Tūrvaldss vēl bija mazs bērns. Līnuss dzīvoja pie savas mātes un vecvecākiem. 10 gadu vecumā spēlējoties sāka programmēt uz vectēva datora Commodore VIC-20. Programmēšana un matemātika kļuva par Līnusa aizrautību.

1987. gadā Līnuss Tūrvaldss no krātās naudas nopirka Sinclair QL, kas bija viens no pirmajiem 32 bitu datoriem mājas lietošanai.[1] 1988. gadā, ejot vecāku pēdās, iestājās Helsinku Universitātē, kur studēja datorzinātni (maģistra grādu ieguva 1996. gadā). 1991. gadā nopirka sev nākamo, nu jau spējīgāku personālo datoru, bet nebija apmierināts ar tā operētājsistēmu. Viņa datorā bija MS-DOS, bet Tūrvalds deva priekšroku UNIX operētājsistēmai, kuru iepriekš bija izmantojis, lietojot universitātes datorus. Līdz ar to viņš nolēma izveidot savu UNIX operētājsistēmu personālajiem datoriem. Iedvesmojies no Minix (Andreja Tannenbauma izstrādāta operētājsistēma), viņš redzēja vajadzību pēc UNIX veida operētājsistēmas, kas darbotos uz viņa personālā datora. Sākotnējo Linux kodola izstrādi Tūrvaldss veica savā brīvajā laikā uz savas personīgās aparatūras. Pēc vairāku mēnešu darba tika izveidots Linux kodols.

1997. gadā pārcēlās uz dzīvi Amerikas Savienotajās Valstīs.

Piezīmes[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Vārda rakstība gan Tūrvaldsam zviedru valodā, gan Polingam angļu valodā ir Linus

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. 1,0 1,1 «Linus Torvalds biography» (angļu). The Linux Information Project. Skatīts: 2020. gada 23. oktobrī.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]