Žans Batists Lamarks

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no Lamarks)
Žans Batists Lamarks
Jean-Baptiste Lamarck
Žans Batists Lamarks
Personīgā informācija
Dzimis 1744. gada 1. augustā
Bazantēna, Valsts karogs: Francija Francijas Karaliste
Miris 1829. gada 18. decembrī (85 gadi)
Parīze, Valsts karogs: Francija Francijas Karaliste
Zinātniskā darbība
Zinātne bioloģija
Darba vietas Franču zinātņu akadēmija (Académie des sciences), Nacionālais dabas vēstures muzejs (Muséum national d'Histoire naturelle), Augu Dārzs (Jardin des Plantes)
Alma mater Parīzes Augstākajā medicīnas skola
Sasniegumi, atklājumi mūsdienu bioloģijas pamati, evolūcijas pamati

Žans Batists Pjērs Antuāns de Monē (franču: Jean-Baptiste Pierre Antoine de Monet, Chevalier de la Marck; dzimis 1744. gada 1. augustā, miris 1829. gada 18. decembrī), pazīstams kā Lamarks (Lamarck), bija franču dabaspētnieks. Viens no mūsdienu bioloģijas jēdziena ieviesējiem. Agrīnās evolūcijas teorijas (lamarkisma) pamatlicējs. Ieviesis jēdzienu bezmugurkaulnieki.

Pēc dienesta armijā, kur piedalījās kaujās Pomerānijā Septiņgadu kara laikā, no 1772. līdz 1776. gadam mācījies Parīzes Augstākajā medicīnas skolā. 1779. gadā kļuva par Francijas Zinātņu akadēmijas locekli. Lamarks bija pirmais, kas ieteicis augu noteikšanai izmantot dihotomisko principu. Sniedzis ieguldījumu dzīvnieku sistematizācijā. Vienā no darbiem ir izklāstījis vienotas evolūcijas mācības pamatus. Iedalījis dzīvniekus mugurkaulniekos un bezmugurkaulniekos. Vienā laikā ar vācieti Gotfrīdu Trevirānusu (Gottfried Reinhold Treviranus) ieviesis terminu "bioloģija".

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kopējās

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]