Milētas Kadms

Vikipēdijas lapa
Milētas Kadms
Κάδμος, Μιλήσιος
Personīgā informācija
Dzimis ap 6. gadsimtu pr.Kr.
Milēta, Turcija
Miris ap 6. gadsimtu pr.Kr.
Tautība Grieķis
Zinātniskā darbība
Zinātne Vēsture
Sasniegumi, atklājumi Darbs "Milētas un visas Jonijas dibināšana".

Milētas Kadms (sengrieķu: Κάδμος, Μιλήσιος) bija sengrieķu vēsturnieks-logogrāfs, kas senajos laikos tika atzīts kā literatūras prozas dibinātājs. Viņš bija Pandiona dēls no Milētas un dzīvoja ap 6. gadsimta pr.Kr. sākumu.

Ziņas par Milētas Kadmu nāk galvenokārt no Sudas, 10. gadsimta bizantiešu enciklopēdijas:

Vēsturnieks, kurš pirmais (pēc dažādām ziņām) uzraksīja grāmatu prozā. Viņš ir nedaudz jaunāks par Orfeju. Viņš uzrakstīja grāmatu "Milētas un visas Jonijas dibināšana" 4. sējumos. Daži stāsta, ka Kadms pirmais ieviesa Grieķijā alfabētu, kuru pirmie bija izveidojuši feniķieši.

Sarežģīti ir noteikt Kadma dzīves periodu, jo nav skaidrs, kādu Orfeju piemin Suda. Libkera vārdnīca norāda uz viņu kā iespējamo Hekateja laikabiedru. Brokhausa un Efrona enciklopēdija, atsaucoties uz Müller, «Fragmenta histor. graec.» (II, 2-4), Kadma dzīves laiku attiecina uz 6. gadsimtu pr.Kr. Visādā ziņā kaut kādi sengrieķu literārie prozas darbi pirms 6. gadsimta pr.Kr. nav zināmi, kas, iespējams, deva iemeslu noteikt Kadma dzīves laiku šajā periodā.

Milētas Kadms Sudā tiek jaukts ar leģendāro Kadmu, Tēbu dibinātāju, kurš, saskaņā ar leģendu, iepazīstināja grieķus ar feniķiešu rakstību. Milētas Kadmam piedēvē pirmo grāmatu uzrakstīšanu grieķu valodā, taču viņš viennozīmīgi nevarēja būt grieķu alfabēta dibinātājs. Černorizeca Hrabara (9-10. gadsimta bulgāru autors) "Teiksmā par rakstiem…" tiek minēts tāds Kadma nopelns, kā grieķu alfabēta papildināšana ar trim burtiem pie sākotnējā 16 burtu alfabēta.

Sudā tiek pieminēts vēl kāds Kadms no Milētas, Arhelaja dēls, kurš sarakstīja "Atikas vēsturi" 12 sējumos un mīlas romānus, kaut arī, iespējams, patiesā autora vārds bija cits. Šis otrais autors, viennozīmīgi, dzīvoja vēlāk par Milētas Kadmu.

No seniem laikiem Milētas Kadms konkurē ar Atēnu Ferekīdu par senākā prozaiķa statusu. Tā, Plīnija Vecākā (Naturalis historia 7, 205) Ferekīds bija senākais prozaiķis, bet Kadms — senākais vēsturnieks. Daudzi tā laika autori vispār apšaubīja Kadma eksistenci. Tā Halikarnāsas Dionīsijs (De Thucydide, 23. nodaļā) rakstīja, ka darbi ar "Kadma" vārdu ir citu avotu apkopojums.