Pāriet uz saturu

Minoksidils

Vikipēdijas lapa
Minoksidila formula

Minoksidils (angļu: Minoxidil) ir zāles, kas tiek izmantotas galvenokārt matu izkrišanas (alopēcijas) ārstēšanai.

vazodilatators, sākotnēji minoksidils tika izstrādāts, lai ārstētu hipertensiju (paaugstinātu asinsspiedienu), tomēr tā matu augšanu veicinošā iedarbība tika atklāta nejauši, kad pacienti, kuri lietoja minoksidilu hipertensijas ārstēšanai, ziņoja par nevēlamu matu augšanu. Šī blakusparādība noveda pie minoksidila izstrādes kā ārēja līdzekļa matu izkrišanas ārstēšanai.

Tas ir pieejams gan kā šķīdums, gan kā putas, kuras tiek uzklātas uz galvas ādas. Minoksidils darbojas, paplašinot asinsvadus un palielinot asins plūsmu uz matu folikuliem, kas var stimulēt matu augšanu un palēnināt matu izkrišanu.

Šīs zāles ir apstiprinātas lietošanai gan vīriešiem, gan sievietēm, un tās var būt īpaši efektīvas cilvēkiem, kuriem matu izkrišana ir sākusies nesen vai kuriem ir mazākas matu izkrišanas vietas. Minoksidila lietošana parasti ir ilgtermiņa, jo matu izkrišana var atsākties, ja zāļu lietošana tiek pārtraukta.

Galvenās blakusparādības var ietvert galvas ādas kairinājumu, niezi un sausumu. Smagākas blakusparādības ir reti, bet var ietvert sirdsklauves vai nevēlamu matu augšanu uz citām ķermeņa daļām.

Minoksidils ir viena no retajām apstiprinātajām un efektīvajām lokālajām zālēm matu izkrišanas ārstēšanai, taču tā efektivitāte var atšķirties atkarībā no individuālajām īpašībām un slimības progresijas pakāpes.

Minoksidils ir pieejams bez receptes daudzās valstīs, tomēr pirms minoksidila lietošanas sākšanas jākonsultējas ar ārstu vai dermatologu. Izvairities no zāļu kontakta ar acīm, degunu vai muti. Ja notika saskare, rūpīgi izskalot ar ūdeni.

Farmakoloģiskās īpašības

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]
  • Aktīvā viela: Minoksidils.
  • Zāļu forma: Šķīdums vai putas ārējai lietošanai.
  • Koncentrācija: Parasti 2% vai 5% šķīdums/putas.

Ārējās saites

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]