Oskars Rūts

Vikipēdijas lapa
Oskars Rūts
Oskar Ruut
Oskara Rūta kapa piemineklis Toilas vācu karavīru kapos
Oskara Rūta kapa piemineklis Toilas vācu karavīru kapos
Personīgā informācija
Dzimis 1916. gada 24. aprīlī
Krievijas Impērija, Vidzemes guberņa, Valga
Miris 1944. gada 3. augustā (28 gadi)
Valsts karogs: Vācija, Ostlande, Narvas apkārtne.
Tautība Igaunis
Militārais dienests
Dienesta pakāpe Hauptšturmfīrers(kapteinis),
Valsts Karogs: Igaunija Igaunija
Valsts karogs: VācijaVācija
Struktūra Sauszemes bruņoties spēki
Vienība 5. Ieroču SS tanku divīzija ''Wiking''
20. ieroču SS grenadieru divīzija (igauņu Nr. 1)
Kaujas darbība Otrais pasaules karš
Apbalvojumi Dzelzs krusts (I un II šķiras)
Kājnieku trieciena nozīme
Austrumu frontes medaļa
Armijas goda sarakstu sprādze
Izglītība SS virsnieku skola

Oskars Rūts (igauņu: Oskar Ruut; 19161944) bija igauņu virsnieks Vācijas armijā Otrā pasaules kara laikā. Apbalvots ar ierakstu vācu armijas goda sarakstā (pēc nāves).

Biogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Oskars Rūts ir dzimis 1916. gada 24. aprīlī ValgāOskars Rozenštoks. Tēvs — Krišs Rozenštoks dzimis Ērģemē. Mācījās Valgas pilsētas ģimnāzijā. Pēc skolas absolvēšanas uzsācis dienestu Igaunijas armijā un dienēja Valgā dislocētajā 3. kājnieku bataljonā. Ticis paaugstināts par kaprāli un pārcelts uz 7. kājnieku pulku. Paralēli studējis jurisprudenci Tērbatas Universitātē.

1941. gadā izveidojis un vadījis partizānu grupu cīņai ar sarkano armiju. Viņa vadītā grupa piedalījās Tallinas atbrīvošanā 1941. gada augustā. 1942. gada sākumā iestājās igauņu kārtības dienesta vienībās un tika nosūtīts uz fronti Ļeņingradas apkārtnē. 1943. gadā brīvprātīgi iestājās jaunizveidotajā "Igauņu Leģionā" un tika nosūtīts uz SS virsnieku skolu Bādtelcā, Vācijā, kuru beidza kā labākais kursants savā izlaidumā. Ticis paaugstināts par virsleitnantu (oberšturmfīreru) un nosūtīts uz austrumu fronti pie Dņepras upes. Tur kļuvis par rotas komandieri igauņu brīvprātīgo bataljonā Narwa, kas cīnījās Ieroču SS divīzijas Wiking sastāvā. Piedalījies kaujās Čerkasu ielenkumā. Par dalību kaujās apbalvots ar otrās un pirmās šķiras Dzelzs krustu.

1944. gada martā bataljons atgriezās Igaunijā un tika iekļauts 20. Ieroču SS grenadieru divīzijā. Rūts tika paaugstināts par kapteini (hauptšturmfīreru) un komandēja rotu Narvas kauju laikā. 1944. gada augustā Tannenbergas kauju laikā Narvas Zilajos kalnos Rūts personīgi iznīcināja divus padomju tankus, bet tika smagi ievainots. Tomēr nākamajā dienā atgriezās atpakaļ ierindā. Kritis kaujā 1944. gada 3. augustā, pirms nāves personīgi iznīcinot trīs padomju T-34 tipa tankus. Pēc nāves apbalvots ar Armijas goda sarakstu sprādzi (Ehrenblattspange des Heeres).

Ietekme populārajā kultūrā[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Igaunijas melnā metāla grupa Loits ir veltījusi dziesmu Oskara Rūta piemiņai: Oskar Ruut.