Paaugstinātas maksas īsziņa

Vikipēdijas lapa

Maksas SMS ir paaugstinātas maksas īsziņas, kuras sūtot konkrētam pakalpojumu sniedzējam, mobilā telefona lietotājs var norēķināties par pakalpojumiem, iegūt informāciju, reģistrēties. Paaugstinātas maksas īsziņa ļauj sakaru operatoram iekasēt samaksu atbilstoši lietotāja izmantotajam pakalpojumam, kas tiek pieprasīts, nosūtot īsziņu un saņemot atbildes īsziņu.[1]

Pakalpojuma apraksts[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Šāda veida norēķini ir salīdzinoši jauns pakalpojums, kas kļūst aizvien populārāks. Maksas SMS ļauj ātri un vienkārši norēķināties par pakalpojumu, un īsā laikā iegūt pasūtīto pakalpojumu vai produktu.

Dažādās nozarēs strādājošiem uzņēmumiem un mājaslapu uzturētājiem maksas SMS sniedz iespēju vienkāršot norēķinus ar interneta lietotājiem par dažādiem pakalpojumiem, kas tiek piedāvāti internetā vai citos medijos. Maksas SMS pakalpojumus bieži izmanto dažādu mājaslapu uzturētāji un ražotāji, kas rīko loterijas un akcijas, lielveikalu tirgotāji u.c. Pakalpojumu var izmantot gan juridiskas, gan fiziskas personas. Apmaksas princips — klients veic maksājumu par pakalpojumu, nosūtot īsziņu uz noteiktu numuru un pēc tam saņemot pasūtīto pakalpojumu. Maksa par pakalpojumu tiek pieskaitīta mobilā operatora izrakstītajam rēķinam vai arī tiek atrēķināta no priekšapmaksas kartes kredīta.

Piemērs — interneta lietotājs vēlas izmantot kādu pakalpojumu uzņēmuma mājaslapā. Kopā ar pakalpojuma aprakstu ir norādīta apmaksas instrukcija ar konkrētu SMS tekstu, kas jāsūta uz noteiktu numuru (numurs var būt vairākos mobilo operatoru tīklos vienāds, var būt katrā tīklā atšķirīgs). Interneta lietotāja sūtīto SMS saņem starpnieku firmas serveris, un interneta lietotājam tiek nosūta atpakaļ automātiski ģenerēta parole vai cits pakalpojuma kods, apstiprinājuma īsziņa, utt. Saņemto paroli interneta lietotājs ievada konkrētajā mājas lapā, un lietotājam tiek sniegts viņa pieprasītais pakalpojums.

Starptautiskais regulējums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Paaugstinātas maksas pakalpojumus (tai skaitā, īsziņas) Eiropas Savienībā kopš 2015. gada novembra regulē Starptautiskā Viesabonēšanas regula, kura nosaka, ka rēķinu izraksta un tā apmaksu saņem viesabonenta viesabonēšanas pakalpojumu sniedzējs.[2] Regulas ievērošanu nodrošina ar Eiropas Elektronisko komunikāciju regulatoru iestādes (BEREC) palīdzību.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «Terminu un svešvārdu skaidrojošā vārdnīca». letonika.lv.
  2. «REGULATION (EU) 2015/2120». Official Journal of the European Union.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]