Pāriet uz saturu

Panislāmisms

Vikipēdijas lapa

Panislāmisms ir politiska un reliģiska kustība, kuras mērķis ir apvienot visas musulmaņu tautas un valstis zem islāma karoga.

Atšķirībā no džihādisma, kas koncentrējas uz bruņotu cīņu, lai iedibinātu islāma varu un iznīcinātu "neticīgos", panislāmisms tiecas panākt politisku un kultūras vienotību starp musulmaņu tautām.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Panislāmisms radās 19. gadsimtā uz Osmaņu impērijas panīkuma un Rietumu lielvalstu koloniālās dominances musulmaņu valstīs fona. Šo kustību iedvesmoja islāma zinātnieki un intelektuāļi, kuri aicināja uz musulmaņu vienotību, lai stātos pretī ārējiem draudiem un atdzīvinātu islāma civilizāciju.

Panislāmisms 20. gadsimtā piedzīvoja vairākus popularitātes viļņus, īpaši laikā pēc Osmaņu impērijas sabrukuma un daudzu musulmaņu valstu neatkarības iegūšanas. Islāma sadarbības organizācijas izveide 1969. gadā bija svarīgs solis ceļā uz panislāmisma institucionalizāciju.

Mūsdienu kontekstā panislāmisms bieži tiek saistīts ar islāma atdzimšanas un politiskā islāma kustībām. Tas izpaužas kā aicinājumi stiprināt islāma brālību, musulmaņu valstu sadarbību un atbalsts islāma politiskajām organizācijām.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]