Osmaņu impērijas panīkums

Vikipēdijas lapa
Osmaņu impērijas
vēsture
Laikmeti
Bezvaldnieku laiks
Kēprīlī laikmets
Sieviešu sultanāts
Tulpju laikmets
Reformas
1. konstitūcijas laikmets
2. konstitūcijas laikmets
Sadalīšana

Osmaņu impērijas panīkums ir laika posms (18281908) Osmaņu impērijas vēsturē un tā nosaukumam pamatā ir impērijas ieguvumu un zaudējumu salīdzinājums. Šajā laikā impēriju tieši ietekmēja Krievijas Impērijas ekspansija, kā arī iekšējās ekonomiskās problēmas un vairāki nemieri. Osmaņu impērija centās panākt rietumu valstu progresu, veicot politiskas un administratīvas reformas.

Vairāki marksisti, tai skaitā Tariks Ali, uzskata, ka impērijas panīkuma iemesls bija tas, ka valstī joprojām pastāvēja pirms-kapitālisma iekārta, kas traucēja veikt industrializāciju tādā apmērā, kā to darīja citas valstis, lai nezaudētu varu savās provincēs.

Mahmuds II (1808—1839)[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Skatīt arī: Mahmuds II

Viens no Mahmuda II ievērojamākajiem panākumiem bija janičāru korpusa likvidēšana (1826) un mūsdienīgas armijas izveidošana. Viņš 1839. gadā sagatavoja Tanzimata reformas un ar to iezīmējas Turcijas modernizācijas sākums, kurā tūlītējie un redzamākie rezultāti bija eiropeisks ģērbšanās stils, arhitektūra, likumi, valsts pārvaldes iekārta un zemes reforma.

Savas valdīšanas beigu posmā Mahmudam II izvērsās konflikts ar Ēģiptes gubernatoru (vali) Mehmetu Ali. Mahmuds II ieskaitīja Mehmeta Ali līdzdalību Grieķijas nemieru apspiešanā, bet nesamaksāja solīto atlīdzību. Gubernators 1831. gadā pieteica sultānam karu un līdz 1833. gadam, kad karš bija beidzies, viņš bija iekarojis Sīriju un Arābiju. 1839. gadā Mahmuds II atsāka karadarbību, lai atgūtu zaudētās teritorijas, bet viņa nāves mirklī Konstantinopoli sasniedza ziņa, ka impērijas karaspēku sakāvusi Ēģiptes armija Mehmeta Ali dēla Ibrahima pašā vadībā.

Abdulmedžids I (1839—1861)[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Skatīt arī: Krimas karš un Abdulmedžids I

Abdulazizs (1861—1876)[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Skatīt arī: Abdulazizs

Abdulhamids II (1876—1909)[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Skatīt arī: Abdulhamids II