R2-D2

Vikipēdijas lapa
R2-D2
"Zvaigžņu karu" tēls
R2-D2
Pirmā parādīšanās

"Zvaigžņu kari: Jaunā cerība"
Pēdējā parādīšanās

"Zvaigžņu kari: Skaivokera atdzimšana"
Autors

Džordžs Lūkass
Attēlo

  • Kenijs Beikers (I–VI daļa; VII daļas konsultants)
  • Dīps Rojs (V-VI daļas dublieris)
  • Džimijs Vī (VII–VIII daļa)
  • Hasans Tadžs, Lī Tauersijs (IX daļa)
Ieskaņo

Bens Birts (skaņas efekti)

R2-D2 (/ˌɑːr.tuːˈdiːtuː/) jeb Artū-Dītū (angļu: Artoo-Detoo) ir izdomāts varonis Džordža Lūkasa izveidotajā filmu sērijā Zvaigžņu kari. Viņš ir piedalījies desmit no vienpadsmit līdz šim uzņemtajām Zvaigžņu karu filmām. Dažādos filmas posmos droīds R2-D2 ir C-3PO, Padmes Amidalas, Anakina Debesgājēja, Leijas Organas, Lūka Debesgājēja, Obi-Van Kenobi, BB-8, Rejas un D-O draugs. R2-D2 un viņa pavadonis C-3PO ir vienīgie varoņi, kas parādījušies katrā Zvaigžņu karu filmā, izņemot filmu "Hans Solo: Zvaigžņu karu stāsts" (2018).

Zvaigžņu karu oriģinālajā triloģijā, kā arī dažās epizodēs priekšvēstures triloģijā R2-D2 spēlēja angļu aktieris Kenijs Beikers. Turpinājuma triloģijā Beikers bija kā filmas "Spēks mostas" konsultants, taču dažos Džimijs Vī arī spēlēja varoni. Vēlāk, sākot no filmas "Pēdējie džedi" Džimijs Vī pilnībā pārņēma lomu. Filmā "Skaivokera atdzimšana" leļļu aktieri Hasans Tadžs un Lī Tauersijs spēlē R2-D2 lomu, aizstājot Džimiju Vī. R2-D2 skaņas un vokālos efektus radīja skaņu dizainers Bens Birts.

Filmā "Ļaunumu vēstošā ilūzija" R2-D2 ir kosmosa kuģu labošanas droīds. Kad kāda uzbrukuma laikā R2-D2 salabo un izglābj kuģi, karaliene Padme Amidala apbalvo droīdu, un kopš tā laika R2-D2 ir galveno varoņu draugs. Oriģinālās triloģijas filmā "Jaunā cerība" droīdā tiek ielikti nozagtie impērijas Nāves zvaigznes plāni, kas vēlāk palīdz dumpiniekiem to iznīcināt.

Robota labākais draugs un sabiedrotais ir protokola droīds C-3PO, kurš vienīgais saprot R2-D2 valodu.