Ruī Lopess de Segura

Vikipēdijas lapa
Ruī Lopess de Segura
Ruy López de Segura
Personīgā informācija
Dzimis 1530. gadā
Safra, Badahosas province, Spānija
Miris 1580. gadā
Spānija
Pilsonība Karogs: Spānija Spānija
Nodarbošanās šahists, garīdznieks
abcdefgh
8
8
77
66
55
44
33
22
11
abcdefgh
Spāņu jeb Ruī Lopesa atklātne

Ruī Lopess de Segura (spāņu: Ruy López de Segura; 1530. gads - 1580. gads, Spānija) bija Spānijas šahists un garīdznieks.

Biogrāfija[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

16. gadsimtā bijis vadošais Spānijas šahists. Kalpojis kā Romas katoļu garīdznieks dzimtajā Badahosas provincē, vēlāk kļuvis par Seguras bīskapu, taču šahs viņu padarījis pazīstamu arī tā laika Spānijas karaļa Felipes II galmā. 1560. gadā baznīcas uzdevumā apmeklēja Romu, kur atrada arī laiku šaha cīņām ar tā laika labākajiem Itālijas šahistiem, kurus Lopesam izdevies apspēlēt. Pēc atgriešanās no Itālijas 1561. gadā izdevis grāmatu par šahu "Libro de la invención liberal y arte del juego del Axedrez" ("Grāmata par atjautību un mākslu šaha spēlē"), kurā atspoguļojis sava laika šaha teorijas attīstību.[1] Grāmata piedzīvojusi atkārtotus izdevumus un tikusi tulkota vācu, franču un portugāļu valodās. 1575. gadā spēcīgākie Itālijas šahisti ar Paolo Boi priekšgalā ieradušies atbildes vizītē Madridē un guvuši revanšu Spānijas karaļa klātbūtnē.

Šaha spēle Spānijas karaļa galmā

Pazīstams ar savu ieguldījumu šaha atklātņu teorijā, kur viņam par godu ir nosaukta Spāņu atklātne - 1. e4 e5 2. Zf3 Zc6 3. Lb5. Pats Lopess gan uzskatīja savu atklātni par melno gājiena 2. ... Zc6 atspēkojumu un par labāku gājienu uzskatīja mūsdienu Filidora aizsardzību - 2. ... d6.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]