Rudiments

Vikipēdijas lapa
Cilvēkam ir vairāk nekā 90 rudimentu, tostarp gudrības zobi.

Rudiments ir orgāns vai ķermeņa daļa, kas organisma evolūcijas gaitā ir zaudējis savu sākotnējo nozīmi un pakāpeniski izzūd.[1] Rudimentārie orgāni parasti ir neattīstīti. Senajiem organismiem rudimentārie orgāni ir bijuši normāli attīstīti, taču kādu apkārtējās vides vai sugas dzīvesveida pārmaiņu dēļ to nozīme ir mazinājusies. Piemēram, kurvjziežu dzimtas augu ziedkopu malējos ziedos ir neattīstītas putekšņlapas un auglenīcas, un bezkāju ķirzakai glodenei ir rudimentāra plecu josla. Cilvēkiem ir vairāk nekā 90 rudimentu, piemēram, astes kauls, aklās zarnas tārpveida piedēklis, trešais dzeroklis (gudrības zobs), acs trešais plakstiņš, kas ir labi attīstīts putniem, rāpuļiem, zivīm, abiniekiem.[2]

Tādu organisma īpašību un pazīmju izpausmes atsevišķiem indivīdiem, kādas ir bijušas raksturīgas priekštečiem, bet nav citiem sugas pārstāvjiem, sauc par atavismiem.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. «rudiments | Tēzaurs». tezaurs.lv. Skatīts: 2024-05-07.
  2. Līga Sausiņa. Bioloģija vidusskolai 1. daļa. Organismu daudzveidība un evolūcija. Rīga : Zvaigzne ABC, 2008. 178. lpp. ISBN 978-9984-40-685-5.