Sociālo tehnoloģiju augstskola

Vikipēdijas lapa
Sociālo tehnoloģiju augstskola
Darbojās 1991—2016. gada 13. aprīlis[1]
Tips Privāta augstskola
Rektors Juris Celmiņš,
Juris Zaķis
Atrašanās vieta Valsts karogs: Latvija Rīga, Latvija
Mājaslapa svr.aic.lv

Sociālo tehnoloģiju augstskola (STA) bija 1991. gadā dibināta privāta augstskola, kas piederēja SIA "Sociālo tehnoloģiju augstskola".[2] Tā likvidēta 2016. gada 13. aprīlī.[1] Līdz 2006. gadam tā atradās Baltajā ielā 10, tad līdz 2015. gadam Bezdelīgu ielā 12, vēlāk Daugavgrīvas ielā 55.

Augstskolas beidzēji varēja iegūt specializāciju nekustamā īpašuma pārvaldīšanā un apsaimniekošanā; uzņēmējdarbības ekonomikā, uzņēmējdarbības vadīšanā, apdrošināšanas pakalpojumu ekonomikā; profesionālajā tulkošanā (angļu/spāņu/vācu valodās) biznesā jomā un jurisprudencē; transporta pakalpojumu tiesiskā nodrošinājuma, mazā un vidējā biznesa tiesiskā nodrošinājuma jomā; kā arī privāttiesību studiju programmā.[3] STA bija filiāle Daugavpilī.[4]

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

No 1996. līdz 1999. gadam augstskolas nosaukums bija SIA "Studiju Centrs — Sociālās tehnoloģijas institūts". 1998. gadā par tā rektoru kļuva bijušais Izglītības un zinātnes ministrs Juris Celmiņš, bet īpašnieki bija Jurijs Počujevs un Irina Labejeva, kapitāldaļas piederēja arī SIA "Mācību servisa centrs", SIA "Unika", SIA "VBA".

1999. gada sākumā to pārdēvēja par SIA "Sociālo tehnoloģiju augstskola". 2000. gadā Sociālo tehnoloģiju augstskola ieguva valsts akreditāciju. 2003. gadā Latvijas Republikas Ministru Kabinets STA rektoru J. Celmiņu atcēla no amata, jo viņš nebija spējis panākt augstskolas darbības atbilstību Augstskolu likumam, pieļaujot valsts atzītu diplomu izsniegšanu par kvalitātes prasībām neatbilstošas studiju programmas apguvi.[5] 2004. gadā par Sociālo tehnoloģiju augstskolas rektoru tika ievēlēts agrākais LU rektors Juris Zaķis.

Arī 2004. gadā STA saņēma Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrijas pārmetumus par nesakārtoto rektora darbā pieņemšanas kārtību, par nelicencētas programmas "Tiesību zinātne" īstenošanu, par augstākās izglītības iegūšanu neatbilstoši īsā laika periodā un par informācijas nesniegšanu valsts institūcijām. Kaut arī Latvijas Republikas Ģenerālprokuratūra pieprasīja augstskolas izslēgšanu no augstskolu reģistra pieprasīja, Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesa prasību noraidīja. 2008. gadā tika apstiprināta STA Satversme, bet 2010. gadā Juri Zaķi apstiprināja par rektoru. 2015. gadā SIA "Sociālo tehnoloģiju augstskolu" nopirka Krievijas pilsonis Danils Reziapovs.

Sociālo tehnoloģiju augstskola likvidēta 2016. gada 13. aprīlī.[1]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]