Svētā Patrika bataljons

Vikipēdijas lapa
Svētā Patrika bataljons
Batallón de San Patricio
Bataljona karoga rekonstrukcija
Valsts Karogs: Meksika Meksika
Pastāvēšanas laiks 1846 – 1848
Pakļautība Valsts karogs: Meksika Meksikas bruņotie spēki
Karaspēka veids Artilērija, kājnieki
Krāsas      Turkish Blue
     Sky Blue
     Crimson
     Yellow[a]
Devīze "Erin go bragh"
Militārās operācijas ASV—Meksikas karš
Komandieri
Komandieri Džons Railijs
Santjāgo O'Līrijs
Prisciljāno Almitrāno

Svētā Patrika bataljons (angļu: Saint Patrick’s Battalion, spāņu: Battallón de San Patricio) bija Meksikas armijas vienība, ko veidoja galvenokārt katoļu īri un vācieši kuri bija dezertējuši no ASV armijas ASV—Meksikas kara laikā. Lielāko daļu bataljona karavīru nogalināja sadursmēs ar ASV armiju, bet pārējos pakāra kā dezertierus. Bataljonā kopumā bija 175 līdz 200 karavīru.

Lielākā daļa no Svētā Patrika bataljona karavīriem bija nesenie imigranti, kas bija ieradušies ASV ziemeļaustrumos. Viņi bēga no Lielā bada un ārkārtīgi sliktajiem ekonomiskajiem apstākļiem Īrijā, kura tolaik bija Lielbritānijas un Īrijas Apvienotās Karalistes daļa. ASV armija bieži vervēja īrus un citus imigrantus militārajā dienestā, dažkārt uzreiz pēc ierašanās Amerikā, solot, ka pēc kara viņi saņems algu un zemi.

Pastāv vairākas teorijas par viņu dezertēšanas motīviem, tostarp kultūras atsvešinātība, natīvistiski noskaņoto karavīru un augstāko virsnieku slikta izturēšanās pret imigrantiem, brutāla militārā disciplīna un nepatika pret dienestu ASV, piespiešana apmeklēt protestantu dievkalpojumus un nespēja brīvi praktizēt katoļticību, kā arī reliģiski ideoloģiskā pārliecība, Meksikas piedāvātie stimuli, tostarp lielākas algas, kā arī ASV iebrukuma Meksikā uzskatīšana par netaisnīgu.[1]

Piemiņas plāksne Mehiko "Patrika bataljona varonīgo īru karavīru, mocekļu, kuri atdeva savas dzīvības Meksikas labā Amerikas Savienoto Valstu netaisnīgajā iebrukumā 1847. gadā, piemiņai"

Meksikā un Īrijā bataljona dalībniekus godina kā nacionālos varoņus, 1947. gadā atklāja viņiem veltītu pieminekli. ASV viņus uzskata par nodevējiem.[2]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Peter C. Rollins, John E. O'Connor. Why we fought : America's wars in film and history. Lexington, Ky. : University Press of Kentucky, 2008. ISBN 978-0-8131-2493-3.
  2. «Fogarty, Jaime: "The St. Patricio Battalion: The Irish Soldiers of Mexico"». www.irlandeses.org. Skatīts: 2023-04-27.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]