Toronto Universitāte

Vikipēdijas lapa
Toronto Universitāte
University of Toronto
Toronto Universitāte
Viena no Toronto Universitātes ēkām
Dibināta 1827
Tips Publiska izpētes universitāte
Finansējums 1,881 miljardi CAD
Akadēmiskais personāls 2547
Administratīvais personāls 4590
Studenti 47 259
Bakalaura izglītība 33 795
Doktorantūra 13 464
Atrašanās vieta Valsts karogs: Kanāda Toronto, Ontārio, Kanāda
Teritorija 71 ha
Iepriekšējie nosaukumi Karaļa koledža
(1827–1849)
Krāsa(-s)      Zila
     Balta
Mājaslapa www.utoronto.ca

Toronto Universitāte (angļu: University of Toronto) ir publiska izpētes universitāte, kas atrodas Kanādas lielākajā pilsētā Toronto. Universitātē atrodas piecpadsmit fakultātes: mākslas, inženierzinātņu, arhitektūras, mūzikas, mežsaimniecības, informācijas tehnoloģiju, medicīnas, aprūpes, farmācijas, zobārstniecības, kinezioloģijas, tieslietu, vadībzinības, izglītības un teoloģijas fakultāte. Universitātē 2012. gadā mācījās 47 259 studenti un strādāja 2547 lektori. Universitātei ir sava futbola un hokeja komanda.

Toronto universitāte ir dibināta 1827. gadā kā Karaļa koledža, bet savu tagadējo nosaukumu ieguva 1850. gadā.[1] Tā bija pirmā augstākās izglītības iestāde Augškanādas reģionā.

Universitāte ir plašāk pazīstamā kā vieta, kur ir izgudrots insulīns un ir veikta cilmes šūnu izpēte. Tā bija pirmā vieta, kur pirmo reizi tika praktiski pielietots elektronmikroskops. Tā ir viena no divām Amerikas universitāšu asociācijas biedrēm, kas neatrodas ASV. Tā ir atzīta par vislabāko universitāti Kanādā. Pēc 2015. gada datiem universitāte ir atzīta par četrpadsmito labāko universitāti pasaulē.[2]

Toronto universitāti ir pabeiguši seši Nobela miera prēmijas ieguvēji, kā, piemēram, Kanādas politiķis Lesters Pīrsons. 1960. gadā Toronto universitāti pabeidza Latvijas eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga.[3] Universitāti ir pabeiguši daudzi Kanādas politiķi, tostarp bijušais Kanādas premjerministrs Stīvens Hārpers.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]