Tripura

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no Tripuras štats)
Tripura
  • ত্রিপুরা
  • Tripura
—  Indijas štats  —
Official seal of Tripura
Zīmogs
Tripuras atrašanās vieta IndijāTripuras atrašanās vieta Indijā
Pārvaldes centrs Agartala
Oficiālā valoda bengāļu valoda
kokboroku valoda
Valsts Karogs: Indija Indija
Izveidots 1972. gada 21. janvārī
Platība 
 - Kopējā 10 491,69 km²
Iedzīvotāji (2011. gadā)
 - Kopā 3 671 032
 - Blīvums 349,9/km²
Laika josla IST (UTC+5:30)
ISO 3166-2 IN-TR
Mājaslapa: tripura.gov.in
Tripura Vikikrātuvē

Tripura (bengāļu: ত্রিপুরা, angļu: Tripura) ir viens no Indijas štatiem. Tripura lielākoties robežojas ar Bangladešu, kā arī ziemeļaustrumos ar diviem Indijas štatiem — Asamu un Mizorāmu. Tripuras platība ir 10 492 km². Administratīvais centrs ir Agartala, kas ir arī lielākā štata pilsēta. Tripurā dzīvo aptuveni 3,67 miljoni iedzīvotāju.

Tripuru ieskauj piecas kalnu grēdas. Ar pārējo valsti Tripuru savieno tikai viens lielceļš,[1] tāpēc tā ir salīdzinoši noslēgta Indijas teritorija. Lielākā daļa no Tripuras klāj meži, tajos dzīvo vislielākā primātu daudzveidība Indijā.[1] Ģeogrāfiskā izolētība traucē Tripurai attīstīties saimniecības nozarēs. Iedzīvotāji galvenokārt nodarbojas lauksaimniecības nozarē, ir mājražotāji vai strādāt civildienestā. Tripura ir zināma kā bambusu produktu ražotāja. Vairāk nekā 50% no Indijā saražotajiem bambusa kociņiem tiek saražoti Tripurā.

15. gadsimtā kokboroku valodā tika sarakstīta Tripuras hronika “Radžmala”. Tajā ir aprakstīta Tripuras valdnieku mitoloģiskā izcelsme. Hronikā valdnieki tiek saukti par tripur, no kā arī tiek pieļauta štata nosaukuma izcelsme.[2] Sanskritā štata nosaukumu (त्रिपुर) veido divi vārdi — त्रि (tri — ‘trīs’) un पुर (pura — ‘pilsēta’).

Administratīvais iedalījums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Tripura administratīvi sīkāk dalās 8 apgabalos. Līdz 2012. gada janvārim administratīvi iedalījās 4 apgabalos.

Šie apgabali ir šādi:

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. 1,0 1,1 «Tripura - Information About Culture, Map, Biodiversity, Festivals, Tourism» (angļu). Greener Pastures. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2019. gada 8. oktobrī. Skatīts: 2019. gada 8. oktobrī.
  2. «Tripura: Origin and History» (angļu). Tripura Tourism. Arhivēts no oriģināla, laiks: 2019. gada 29. septembrī. Skatīts: 2019. gada 8. oktobrī.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]