Turnitin

Vikipēdijas lapa
Turnitin
Turnitin
Turnitin
Pamatinformācija
Valsts Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV, Oklenda, Kalifornija
Īpašnieks Advance Publications
Darbību uzsāka 1998
Komerciāla
Mājaslapa https://www.turnitin.com/

Turnitin ir interneta plaģiātisma noteikšanas pakalpojums, ko pārvalda ASV uzņēmuma Advance Publications meitasuzņēmums Turnitin, LLC.

Rezultātus var izmantot, lai noteiktu līdzības ar esošajiem avotiem, kā arī formatīvajā vērtēšanā, lai palīdzētu studentiem iemācīties izvairīties no plaģiātisma un uzlabot rakstīšanas prasmes.

Programmatūra Turnitin pārbauda, vai saturs ir oriģināls, iesniegtos darbus salīdzinot ar vairākām datubāzēm, izmantojot patentētu algoritmu. Tā skenē savas datubāzes, kā arī ir noslēgusi licences līgumus ar lielām akadēmiskajām datubāzēm. Papildus studentu darbiem datubāzē ir iekļauta arī publiski pieejamā interneta kopija, un uzņēmums izmanto tīmekļa pārlūku, lai pastāvīgi papildinātu Turnitin arhīvu ar saturu. Tajā ir arī komerciālas un/vai ar autortiesībām aizsargātas grāmatu, laikrakstu un žurnālu lappuses.

Studentiem var tikt pieprasīts iesniegt darbu Turnitin, jo tas ir obligāta prasība, lai apgūtu noteiktu kursu.

Kritika[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2009. gadā Teksasas Tehniskās universitātes pētnieku grupa ziņoja, ka daudzi no Turnitin konstatētajiem "neoriģinalitātes" gadījumiem nav plaģiāts, bet gan tikai žargona, kursa terminu vai frāžu izmantošana, kas parādījušies likumīgu iemeslu dēļ. Piemēram, pētnieki atklāja, ka augsts procents atzīmēto materiālu ir darbu tematiskajos terminos (piemēram, "globālā sasilšana") vai "tematiskajās frāzēs", ko viņi definēja kā darba tēmu ar dažiem pievienotiem vārdiem (piemēram, " bērnu aptaukošanās izplatība turpina pieaugt").[1]

Šī programmatūra ir izraisījusi strīdus, jo daži studenti atsakās iesniegt darbus, apgalvojot, ka šāda prasība ir pretrunā ar nevainīguma prezumpciju. Daži kritiķi apgalvo, ka šīs programmatūras izmantošana pārkāpj izglītības privātumu, kā arī starptautiskos intelektuālā īpašuma tiesību aktus un izmanto studentu darbus komerciāliem mērķiem, pastāvīgi uzglabājot tos Turnitin privātajā datubāzē.

MI noteikšanas precizitāte[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kopš 2023. gada novembra dažas skolas ir atslēgušas Turnitin MI noteikšanas programmatūru, jo pastāv bažas, ka programmatūra ne vienmēr ir precīza.[2] Bažas radās pēc tam, kad tika ierosinātas lietas, kurās studenti apgalvoja, ka Turnitin viņus nepatiesi apsūdzējis MI izmantošanā.[3]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. Scott Jaschik. «False Positives on Plagiarism». Inside Higher Ed (angļu). Skatīts: 2024-04-13.
  2. Katyanna Quach. «Some universities reject Turnitin's AI-writing detector». www.theregister.com (angļu). Skatīts: 2024-04-13.
  3. Miles Klee. «She Was Falsely Accused of Cheating With AI -- And She Won't Be the Last». Rolling Stone (en-US), 2023-06-06. Skatīts: 2024-04-13.

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]