U-Multirank

Vikipēdijas lapa

U-Multirank ir Eiropas Savienības augstskolu novērtēšanas sistēma, kas balstās gan uz sasniegumiem zinātnē, gan arī apmācības kvalitāti, starptautisko sadarbību un uz citiem kritērijiem. Izveidota 2013. gada janvārī ar Eiropas Savienības lēmumu.

Ar sistēmas izstrādi nodarbojas Vācijas Augstākās izglītības centrs (Centre for Higher Education) un Nīderlandes Augstākās izglītības politikas pētījumu institūts (Center for Higher Education Policy Studies). Citi partneri — Leidenes Universitātes Zinātnes un tehnoloģiju studiju centrs (The Centre for Science and Technology Studies, Leiden University), Lēvenes Katoļu universitātes Uzņēmējdarbības, tehnoloģiju un inovāciju vadības starptautiskais pētniecības centrs (The International Centre for Research on Entrepreneurship, Technology and Innovation Management (INCENTIM) at the Catholic University Leuven), akadēmiskais izdevējs Elsevier, Bertelsmana Fonds un programmatūras firma Folge 3.

Andrulla Vasiliu (Androulla Vassiliou), Eiropas izglītības, kultūras, daudzvalodības un jaunatnes lietu komisāre, raksta:[1]

U-Multirank nodrošinās precīzāku un salīdzināmāku informāciju par augstskolu kvalitāti. Sistēma palīdzēs jauniešiem izvēlēties piemērotāko studiju virzienu un motivēs augstskolas uzlabot sniegumu visās darbības jomās.

Iesākumā sistēma iekļāva vairāk nekā 850 universitātes 70 valstīs, pārsvarā no Eiropas. Tagad sistēma salīdzina augstskolu un koledžu rezultātus, ietkļaujot informāciju par vairāk nekā 1500 augstākās izglītības iestādēm 90 pasaules valstīs.

Daudzdimensionālajā novērtējuma sistēmā klasifikācija notiek piecās jomās:

  • reputācija pētniecības jomā,
  • mācīšanās un mācīšanas kvalitāte,
  • starptautiskā ievirze,
  • panākumi zināšanu pārnesē (piemēram, partnerība ar uzņēmumiem),
  • reģionālā iesaiste.

Ar sistēmas palīdzību katrs var atlasīt un izvēlēties prioritātes, lai izveidotu savām vajadzībām pielāgotu reitingu.

Reitings ir ērts lietotājiem un sniedz iespēju ikvienam esošajam un topošajam studentam interaktīvā veidā pašam salīdzināt augstskolas pēc konkrētiem kritērijiem.

Jaunais universitāšu snieguma salīdzināšanas rīks balstās krietni vairāk kritērijos nekā tradicionālās universitāšu reitinga sistēmas, kas, kā tiek atzīmēts, īpaši izceļ angloamerikāņu iestādes. Tieši personalizētā topa veidošanu kā galveno priekšrocību akcentē tie, kuri jauno salīdzināšanas rīku izmēģinājuši[2]

U-Multirank ir daudzdimensionāla pieeja ar vairāk nekā 30 kritērijiem, kuros augstskolas tiek vērtētas skalā no A (augstākais vērtējums) līdz E (zemākais). Vērtēšana ietver daudzus augstākās izglītības aspektus — pētniecību, docēšanu, starptautisko ievirzi un citus. Šī sistēma dod lietotājam iespēju izvēlēties, salīdzināt dažādas nozares, veidot savu viedokli.

Latvijas augstskolas reitingā[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Iesaistīšanās starptautiskajā augstskolu reitingā U-Multirank iesākumā bija augstākās izglītības iestāžu brīva izvēle. Lai rosinātu augstskolas aizvien vairāk domāt par studiju procesa pilnveidi, starptautisko orientāciju un pētniecību, IZM līgumos ar augstskolām, kurām piešķir budžeta vietas, no 2016. gada ir ietvērusi obligātu nosacījumu iesaistīties U-Multirank.[3] Privātas augstskolas piedalās reitingā brīvprātīgi.

2016. gadā reitingā U-Multirank iekļautas 13 Latvijas augstskolas: LU, RTU, RSU, Daugavpils Universitāte, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija, Latvijas Lauksaimniecības universitāte, Banku augstskola, Liepājas Universitāte, Rīgas Starptautiskā ekonomikas un biznesa administrācijas augstskola, Rīgas Juridiskā augstskola, Biznesa augstskola «Turība», Informācijas sistēmu menedžmenta augstskola, Transporta un sakaru institūts.

«U-Multirank» izcilākos (A) vērtējumus 2016. gadā saņēma Rīgas Stradiņa universitāte (6), Daugavpils Universitāte (5), J. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija (5), RTU, LU, LLU, Banku augstskola un Liepājas Universitāte pa 4.[3]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]