Varigerbs

Vikipēdijas lapa

Varigerbs jeb Varigribs (tekstos: Warigerbe, Warigribbe) bija viens no 13. gadsimta Tālavas vecākajiem un karavadoņiem, kas pieminēts Indriķa hronikā.

Dzīvesgājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Varigerbs 1219. gadā kopā ar citu Tālavas vecāko Meluku un Kokneses letiem devās atriebes karagājienā pret krieviem un izpostīja visu Pleskavas zemi. Tā paša gada rudenī Pleskavas krievi nometās Meluka un Varigriba zemēs un "nopostīja visu, kas tiem piederēja, sadedzināja labību un neatstāja nedarītu nevienu ļaunu darbu, ko spēja darīt"[1]. Savukārt 1223. gada sākumā viņš igauņu sacelšanās laikā kopā ar Tālavas kungu Rameku devās uz Ugaunijas zemi, kur izpostīja tās novadus un ieguva daudz kara laupījuma[2].

Iespējams, ka visi pieminētie Tālavas valdnieki ir bijuši Tālivalža dēli, kas pēc tēva nāves valdījuši sadalītajā Tālavā.

Vārda cilme[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Personvārds Varigribs etimoloģiski saistāms ar vārdiem “kas varu grib” (Blese, 1929). Jādomā, ka Varigriba un Meluka zemes atradušās pēc 1224. gada Tālavas sadalīšanas akta Zobenbrāļu ordenim piederošajā daļā (Švābe, 1936). Varigriba vārdu hipotētiski varētu saistīt vienīgi ar 17.gs. ciema vārdu Waring, kas atradies tagadējā Rankas pagastā[1].

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. 1,0 1,1 «Indriķa hronika XXIII 5.». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2010. gada 18. maijā. Skatīts: 2009. gada 26. augustā.
  2. «Indriķa hronika XXVI 12.». Arhivēts no oriģināla, laiks: 2013. gada 30. maijā. Skatīts: 2009. gada 26. augustā.