Vikipēdija:Vikistipendijas/Pieteikumi/VS 2016-1/ziņojums

Vikipēdijas lapa

Vikiekspedīcijas "Vestienas pauguraines apceļošana" ziņojums. Vikiekspedīcija notika 2016. gada 9. oktobrī.

Gatavošanās[labot pirmkodu]

Vikiekspedīcijā devās 3 dalībnieki: Titāns, GreenZeb un anonīma persona.

GreenZeb, vikiekspedīcijas rīkotāja, ideja ir nofotografēt Vikipēdijas kopienas atbalstītajā plānā ietvertos kalnus, tai skaitā skatus no tiem (tajos uzkāpt) un, iespēju robežās, iegūt panorāmas skatus. Tāpat arī papildus tam visi nolemj fotografēt citus objektus ceļā, kā arī atpakaļceļā vairākus objektus Ērgļos.

Izbraukšana[labot pirmkodu]

7.38 — Titāns izbrauca ar savu personīgo automašīnu no savas dzīvesvietas Teikā.

7.46 — Titāns uzpilda autogāzi DUS "EKO Gāze" Brīvības gatvē.

8.12 — Titāns ierodas pie GreenZeb un anonīmas personas Pļavniekos.

8.35 — Vikiekspedīcijas grupa izbrauc no Rīgas.

Turpmākajā ceļā līdz Vestienai tiek nofoografēti atsevišķi objekti pa ceļam, to vidū Ķieģeļceplis un Diedziņš — kuru raksti Vikipēdijā tiek pie bildēm.

Tāpat uzmanība tiek pievērsta bijušajai dzelzceļa līnijai Rīga—Ērgļi. Šādi raksti tiek pie attēliem:

11.30 — Vikiekspedīcijas grupa nonāk Vestienā.

Pirmās domstarpības (Sirdskalns)[labot pirmkodu]

Titāns un GreenZeb, cenšoties dabūt automašīnu laukā no dubļiem

11.35 — Vikiekspedīcijas grupa fotografē Sirdskalnu un 11.55 dodas prom. Titāns uzstāj, ka tagad viss ir nofotografēts un laiks braukt atpakaļ uz Rīgu, bet GreenZeb nepiekrīt, sakot, ka visi kalni vēl nav nofotografēti. Tālāk grupa brauc uz Dravēnu kalnu. Titāns arvien vairāk uzstāj, ka labāk braukt atpakaļ uz Rīgu. Šie lūgumi ir tik uzstājīgi, ka GreenZeb izsaka domu, ka vikiekspedīciju varētu pārtraukt un otrreiz mēģināt kādu citu dienu bez Titāna, bet anonīma persona ir kategoriski pret. Titāns paliek pie mašīnas ceļa malā, kamēr GreenZeb un anonīma persona dodas uz Dravēnu kalnu.

12.15 — GreenZeb un anonīma persona kāpj Dravēnu kalnā un 12.23 dodas prom. Lai izpelnītos Titāna labvēlību, abi kalnā kāpēji izteic ideju, ka Titāns savu mašīnu atstās pie 3 km tālāk esošā Gaiziņkalna un pārējos kalnus viņi fotografēs, ejot kājām, un Titāns varēs neiet līdzi. Titāns nelabprāt piekrīt. It īpaši tāpēc, ka Gaiziņkalnu uzskata par vienīgo objektu, ko ir vērts arī redzēt.

12.35 — Grupas mašīna zemesceļā uz turpat esošo Gaiziņkalnu iestigst dubļainās zemes risēs. Izbraukt no tās nesanāk un neviena mašīna tā arī nepabrauc garām.

13.53 — Pēc gandrīz pusotras stundas, izmantojot zarus un domkratu, izdodas mašīnu izkustināt.

Konflikta eskalācija[labot pirmkodu]

13.57 — Grupa nonāk Gaiziņkalna piekājē (Lejas Gaiziņos), bet viņi atrodas no otras puses iebraukšanas aizlieguma barjerai un kādu laiku nesekmīgi cenšas to apbraukt, lai tiktu uz lielceļa.

14.05 — Grupa nonāk uz autoceļa, mašīnu novieto stāvvietā un kāpj Gaiziņkalnā.

Automašīna Gaiziņkalna piekājes stāvvietā

Titāns stāsta, ka beidzot visi laikam būs ar mieru braukt uz Rīgu un citus kalnus šodien nefotografēt. GreenZeb kategoriski nepiekrīt, sakot, ka tas nav tas, uz ko viņi parakstījās. GreenZeb izsaka domu, ka ar anonīmu personu varētu iet ar kājām uz atliekušajiem kalniem, vēlāk braukt ar autobusu, bet Titāns var viens braukt tagad uz Rīgu. Titāns nav ar mieru un atļauj abiem apskatīt vēl tikai vienu kalnu, bet GreenZeb ir citās domās, uzskatot, ka ir pilnīgi muļķīgi braukt prom (un braukt citu dienu otrreiz), ja visi pārējie kalni atrodas 5—10 km rādiusā ap viņiem. GreenZeb atgādina un brīdina, ka ceļu šādos apstākļos var neapmaksāt. Titāns neklausās.

GreenZeb izvirza kompromisu, ka atlikušie kalni tiks fotografēti tikai no tāluma (ceļa), Ķelēnu kalnu nefotografēs. Lai gan GreenZeb vēlmēs ir šajos kalnos uzkāpt, viņi to nedarīs, lai Titāns ātrāk tiktu mājās. Titāns nepiekrīt, bet tomēr dodas līdzi.

14.20 — Visi trīs pa grants ceļu iet fotografēt Mazo Gaiziņkalnu (14.28), Bolēnu kalnu (14.43) un Abrienas kalnu (14.57). Anonīma persona izsaka neapmierinātību par nekāpšanu kalnos, kā arī klusībā sarunā, kā varētu pārliecināt Titānu tomēr doties uz Ķelēnu kalnu. Tā kā GreenZeb jau stundu ar Titānu nerunā, Titāns atmaigst un atļauj ar mašīnu aizbraukt līdz 4 km tālajam Ķelēnu kalnam (15.43). Tāpat tiek norunāts, ka GreenZeb Boķu kalnu (15.49) un Kaļvu kalnu (15.50) fotografēs atpakaļceļā uz Rīgu pa mašīnas logu, Titānam neliekot apstāties. Pašsaprotami arī Ērgļos viņi vairs nepiestās. Tā tas tiek darīts.

Nobeigums[labot pirmkodu]

Vikiekspedīcijas rīkotājs GreenZeb kopumā pasākumu novērtē negatīvi, jo viņa uzstādītie mērķi nebija sasniegti: vairumā kalnu virsotņu nebija uzkāpts, daudzu kalnu bildes nav kvalitatīvas, jo fotografētas no tāluma. Diemžēl GreenZeb iespējas to izdarīt bija ierobežotas. Viņš arī uzskata, ja brauciens būtu noticis ar autobusu, rezultāti būtu labāki. Teorētiski gan vikistipendijā iesniegtais plāns ir izpildīts, tai skaitā iegūti fotoattēli no citiem objektiem un, it īpaši, Rīgas—Ērgļu dzelzceļa.

Ņemot vērā nelielās maršruta izmaiņas, pieprasītā summa samazināta no 13,05 EUR uz 11,25 EUR (atbilst DUS čekam).