Voldemārs Anševics

Vikipēdijas lapa

Voldemārs Anševics (1977—2009) bija Latvijas NBS seržants, viens no Afganistānas kara upuriem. Viestura ordeņa lielkrusta komandieris (2010).

Dzīvesgājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dzimis 1977. gada 8. novembrī Dobelē, dzīvoja Glūdas pagasta Nākotnē. Dienēja Latvijas NBS Sauszemes spēku 1. kājnieku bataljonā (LATBAT). Kopš 2008. gada decembra viņš dienēja militāro padomnieku grupā ar mērķi apmācīt Afganistānas Nacionālās armijas karavīrus. Gājis bojā 2009. gada 1. maijā nemiernieku uzbrukumā Kunāras provincē Afganistānā. Kaujā dzīvību zaudēja arī dižkareivis Andrejs Merkuševs, bet viens Latvijas NBS karavīrs un misijas medmāsa tika ievainoti. Nemiernieku uzbrukums novērošanas postenim notika agri no rīta. No starptautiskajiem drošības atbalsta spēkiem kaujā iesaistījās arī aviācija un artilērija, kaujā krita arī ASV un Afganistānas karavīri. 5. maijā NATO transporta lidmašīna nogādāja bojāgājušo Latvijas karavīru mirstīgās atliekas Latvijā.

Apbalvojums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2010. gada 13. oktobrī par sevišķiem nopelniem Voldemāru Anševicu pēc nāves apbalvoja ar Viestura ordeni un atzina par Viestura ordeņa lielkrusta komandieri.

Piemiņa[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2016. gada 11.novembrī Ādažu bāzē atklāja Nacionālo bruņoto spēku kritušo karavīru piemiņas vietu.[1] 2017. gada 9. augustā ASV Mičiganas štatā Alpenas Kaujas gatavības apmācības centra bāzē, piedaloties Nacionālo bruņoto spēku komandierim ģenerālleitnantam Leonīdam Kalniņam un Alpenas Kaujas gatavības apmācības centra komandierim pulkvedim Džeimsam Endrū Robertsam, atklāta Afganistānā kritušā Latvijas karavīra, seržanta Voldemāra Anševica vārdā nosaukta iela.[2]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]