Andrejs Merkuševs

Vikipēdijas lapa

Andrejs Merkuševs (dzimis 1979. gada 1. janvārī, miris 2009. gada 1. maijā) bija Latvijas NBS dižkareivis, viens no Afganistānas kara upuriem. Viestura ordeņa lielkrusta komandieris (2010).

Dzīvesgājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dzimis 1979. gada 1. janvārī Jelgavā, dzīvoja Ānē Ozolnieku novadā. Dienēja Latvijas NBS Sauszemes spēku 1. kājnieku bataljonā (LATBAT). Kopš 2008. gada decembra viņš dienēja militāro padomnieku grupā ar mērķi apmācīt Afganistānas Nacionālās armijas karavīrus. Gājis bojā 2009. gada 1. maijā nemiernieku uzbrukumā Kunāras provincē Afganistānā. Kaujā dzīvību zaudēja arī seržants Voldemārs Anševics, bet viens Latvijas NBS karavīrs un misijas medmāsa tika ievainoti. Nemiernieku uzbrukums novērošanas postenim notika agri no rīta. No starptautiskajiem drošības atbalsta spēkiem kaujā iesaistījās arī aviācija un artilērija, kaujā krita arī ASV un Afganistānas karavīri. 5. maijā NATO transporta lidmašīna nogādāja bojāgājušo Latvijas karavīru mirstīgās atliekas Latvijā. 7. maijā dižkareivi Merkuševu pēdējā gaitā no Jelgavas Sv. Simeona un Sv. Annas pareizticīgo katedrāles izvadīja viņu tuvinieki, valsts un aizsardzības nozares augstākās amatpersonas.[1]

Apbalvojums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2010. gada 13. oktobrī par sevišķiem nopelniem Andreju Merkuševu pēc nāves apbalvoja ar Viestura ordeni un atzina par Viestura ordeņa lielkrusta komandieri.

Piemiņas vieta[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2016. gada 11.novembrī Ādažu bāzē atklāja Nacionālo bruņoto spēku kritušo karavīru piemiņas vietu.[2]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]