Pāriet uz saturu

Zīdaiņu mirstība

Vikipēdijas lapa
Zīdaiņu mirstības rādītāji pasaulē 2017. gadā

Zīdaiņu mirstības līmenis ir statistisks rādītājs, kas parāda zīdaiņu (parasti jaunāku par vienu gadu vecumu) nāves gadījumu skaitu uz 1000 dzīvi dzimušajiem bērniem noteiktā laika posmā, parasti gada laikā. Šis rādītājs ir būtisks veselības aprūpes kvalitātes un sociālekonomisko apstākļu indikators. Zīdaiņu mirstības līmeni ietekmē dažādi faktori, tostarp mātes veselības aprūpe, pieejamība un kvalitāte dzemdību un pēcdzemdību aprūpei, vakcinācijas programma, kā arī pieejamība tīram ūdenim un pietiekamam uzturam.

Zīdaiņu mirstības līmenis var ievērojami atšķirties atkarībā no valsts un reģiona. Augsts zīdaiņu mirstības līmenis bieži liecina par problēmām veselības aprūpes sistēmā un var norādīt uz nepilnībām veselības izglītības, uztura, sanitārijas un mātes aprūpes jomā. Savukārt zems zīdaiņu mirstības līmenis parasti liecina par augstu veselības aprūpes kvalitāti un labiem sociālekonomiskajiem apstākļiem. Pimērām, pēdējos gados Latvijā zīdaiņu mirstības līmenis ir samazinājies, saskaņā ar Pasaules Bankas datiem, 2021. gadā zīdaiņu mirstības līmenis Latvijā bija aptuveni 2,9 nāves gadījumi uz 1000 dzīvi dzimušajiem.[1] Šis rādītājs ir salīdzinoši zems un tuvs rādītājiem citās attīstītajās valstīs. Eiropā zīdaiņu mirstības līmenis parasti ir zems, jo daudzās valstīs ir labi attīstītas veselības aprūpes sistēmas. Piemēram, Norvēģijā, Somijā un Islandē šis līmenis ir viens no zemākajiem pasaulē, bieži vien zem 2 nāves gadījumiem uz 1000 dzīvi dzimušajiem.

Zīdaiņu mirstības līmenis pa pasaules reģioniem

Daudzās attīstības valstīs zīdaiņu mirstības līmenis joprojām ir augsts. Piemēram, Subsahāras Āfrikā un dažās Dienvidāzijas valstīs šis rādītājs var būt ievērojami lielāks par 30 nāves gadījumiem uz 1000 dzīvi dzimušajiem.

  1. «Mortality rate, infant (per 1,000 live births)». World Bank Gender Data Portal (angļu). Skatīts: 2024-07-22.

Ārējās saites

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]