Zombijs

Vikipēdijas lapa
Cilvēks, kas saģērbies un nogrimējies kā zombijs

Zombijs (haitiešu: zonbi) mitoloģijā ir pārdabiska būtne vai spēks, kas iemiesojas līķī un tas atdzīvojas. Par zombiju sauc arī šo ķermeni.

Zombija tēls ir izplatīts šausmu žanrā un fantāzijā, tādēļ tas ir ieņēmis savu vietu masu kultūrā. Šajos žanros mirušie cilvēki kļūst par zombijiem zinātnisku eksperimentu, vīrusu, radiācijas un slimību rezultātā. Zinātniskajā fantāzijā zombiji ir dzīvi cilvēki (dažkārt arī dzīvnieki), kurus skārusi infekcija un kuri ir pilnībā zaudējuši kontroli pār sevi un cenšas uzbrukt un nogalināt citus dzīvus cilvēkus/dzīvniekus, dažkārt apēst līķus, parasti infekcija tiek pārnesta ar kodumiem. Šādu zombiju rīcība ir haotiska, viņi nevienam nepakļaujas. Tie ir, piemēram, zombiji no filmas Pasaules karš Z.

Viens no slavenākajiem literārajiem darbiem par zombijiem ir Mērijas Šellijas romāns "Frankenšteins".

Zombiju jēdziens ir nācis no Haiti kultūras, kur tas parādās vudū. Vudū burvji spējot mirušos atdzīvināt. Šiem zombijiem nav gribas brīvības, viņi ir pakļauti burvim.

Jēdziens ir ieguvis arī pārnestu nozīmi, tas var nozīmēt zombificētu dzīvu cilvēku, kurš ir pilnībā zaudējis kontroli pār sevi un savu ķermeni vai kurš izpilda kāda cita pavēles. Pārnestā nozīmē šis vārds var nozīmēt apsēstu cilvēku, kas atrodas spēcīgā kādu uzskatu, hobiju, destruktīva kulta ietekmē.