Osmaņu lielvezīru saraksts

Vikipēdijas raksts
Pārlēkt uz: navigācija, meklēt

Osmaņu impērijas lielvezīru saraksts.


ģerbonis Osmaņu lielvezīri
(Osmaņu turku valodā: Osmanlı sadrazamları)
karogs

Lielvezīri

Lielvezīrs Sācis dienestu Beidzis dienestu Piezīmes par izcelsmi
Alēdins pašā 1320 1331 Osmaņu turks
Nizamudins Ahmeds pašā 1331 1348 Osmaņu turks
Hadži pašā 1348 1349 Osmaņu turks
Sinanudins Fakihs Jusufs pašā 1349 1364 Osmaņu turks
Čandarli Kara Halil Hajredins pašā 1364 22.01.1387. Osmaņu turks no Čandaras (Cendere) ciema pie Ankaras. Pirmais vezīrs, kam piešķirts tituls lielvezīrs, kā arī pirmais, kas nācis no militārajām aprindām.
Čandarli Ali pašā 1387 1406 Osmaņu turks
Imamzade Halils pašā 1406 1413 Osmaņu turks no Osmandžikas
Bejazids pašā 1413 1421 Osmaņu turks no Amasjas
Čandarli I Ibrahims pašā 1421 1439 Osmaņu turks (sk. Čandarli ģimene)
Kodža Mehmeds Nizamudins pašā 1429 1439 Osmaņu turks no Osmandžikas vai Amasjas
Čandarli II Halils pašā 1439 01.06.1453. Osmaņu turks (Čandarli ģimene). Pirmais lielvezīrs, kuru sodīja ar nāvi.
Veli Mahmuds pašā (1. reize) 1453 1466 Osmaņu grieķis
Rum Mehmeds pašā 1466 1469 Osmaņu grieķis, (Rum = grieķu)
Ishaks pašā (1. reize) 1469 1472 nav zināma precīza izcelsme, esot bijis slāvu izcelsmes
Veli Mahmuds pašā (2. reize) 1472 1474 Osmaņu grieķis
Gedik Ahmeds pašā 1474 1477 iespējams, Osmaņu albānis (nav pietiekamu pierādījumu par izcelsmi)
Karamanli Mehmeds pašā 1477 1481 Osmaņu turks no Karamanas
Ishaks pašā (2. reize) 1481 1482 nav zināma precīza izcelsme, esot bijis slāvu izcelsmes
Davuds pašā 1482 1497 Osmaņu albānis
Hersekli Ahmeds pašā (1. reize) 1497 1498 Osmaņu bosnietis no Hercegovinas
Čandarli II Ibrahims pašā 1498 1499 Osmaņu turks (Čandarli ģimene)
Mesihs pašā 1499 1501 Osmaņu grieķis
Hadims Ali pašā (1. reize) 1501 1503 Osmaņu serbs no Bosnijas (Hadim = sulainis)
Hersekli Ahmeds pašā (2. reize) 1503 1506 Osmaņu bosnietis no Hercegovinas
Hadims Ali pašā (2. reize) 1506 1511 Osmaņu serbs no Bosnijas
Hersekli Ahmeds pašā (3. reize) 1511 1511 Osmaņu bosnietis no Hercegovinas
Kodža Mustafa pašā 1511 1512 Osmaņu grieķis
Hersekli Ahmeds pašā (4. reize) 1512 28.11.1514. Osmaņu bosnietis no Hercegovinas
Dukakinoglu Ahmeds pašā 18.12.1514. 08.09.1515. Osmaņu albānis
Hersekli Ahmeds pašā (5. reize) 08.09.1515. 26.04.1516. Osmaņu bosnietis no Hercegovinas
Hadim Sinans pašā 26.04.1516. 22.01.1517. Osmaņu bosnietis
Junus pašā 22.01.1517. 13.09.1517. Nezināmas izcelsmes; zināms tikai tas, ka nebija turks, jo bija devširme (devşirme).
Piri Mehmeds pašā 25.01.1518. 27.06.1523. Osmaņu turks no Aksarajas
Paragli Ibrahims pašā, arī: Frenk Ibrahims pašā 27.06.1523. 14.03.1536. Osmaņu grieķis no Pargas (iesauka Frenk radusies dēļ viņa eiropeiskajiem uzskatiem un gaumes)
Ajas Mehmeds pašā 14.03.1536. 13.07.1539. Osmaņu albānis
Čelebi Luftis pašā 13.07.1539. 1541 Iespējams, Osmaņu albānis no Avlonjas (Vlorë) (Çelebi = vīrietis ar labām manierēm)
Hadim Sulejmans pašā 1541 28.11.1544. Nezināmas izcelsmes (Hadim = sulainis)
Damat Rustems pašā (Rustem-paša Opuković) (1. reize) 28.11.1544. 06.10.1553. Osmaņu bosnietis (Damat = Osmaņu dinastijas līgavainis)
Kara Ahmeds pašā 06.10.1553. 29.09.1555. Osmaņu albānis
Damat Rustems pašā (Rustem-paša Opuković) (2. reize) 29.09.1555. 10.07.1561. Osmaņu bosnietis
Semizs Ali pašā (1. reize) 10.07.1561. 28.06.1565. Osmaņu albānis (Semiz = tukls)
Sokollu Mehmeds pašā (Mehmed-paša Sokolović) 28.06.1565. 12.10.1579. Dzimis Sokolovici ciemā pie Višegradas Bosnijā.
Semiz Ahmeds pašā (2. reize) 12.10.1579. 28.04.1580. Osmaņu albānis
Lala Kara Mustafa pašā 28.04.1580. 07.08.1580. Osmaņu bosnietis (Lala = sultāna privātskolotājs)
Kodža Sinans pašā (1. reize) 07.08.1580. 06.12.1582. Osmaņu albānis
Kaniželi Sijavušs pašā (1. reize) 24.12.1582. 25.07.1584. Osmaņu horvāts vai ungārs no Kanižes
Ēzdemiroglu Osmans pašā 28.07.1584. 29.10.1585. No Cirkasiešu Memlukiem
Hadim Mesihs pašā 01.11.1585. 14.04.1586. Nezināmas izcelsmes
Kaniželi Sijavušs pašā (2. reize) 14.04.1586. 02.04.1589. Osmaņu horvāts vai ungārs no Kanižes
Kodža Sinans pašā (2. reize) 14.04.1589. 01.08.1591. Osmaņu albānis
Serdar Ferhads pašā (1. reize) 01.08.1591. 04.04.1592. Osmaņu albānis
Kaniželi Sijavušs pašā (3. reize) 04.04.1592. 28.01.1593. Osmaņu horvāts vai ungārs no Kanižes
Kodža Sinans pašā (3. reize) 28.01.1593. 16.02.1595. Osmaņu albānis
Serdar Ferhads pašā (2. reize) 16.02.1595. 07.07.1595. Osmaņu albānis
Kodža Sinans pašā (4. reize) 07.07.1595. 19.11.1595. Osmaņu albānis
Lala Mehmeds pašā 19.11.1595. 28.11.1595. Osmaņu turks no Manisas
Kodža Sinans pašā (5. reize) 01.12.1595. 03.04.1595. Osmaņu albānis
Damat Ibrahims pašā (1. reize) 04.04.1596. 27.10.1596. Osmaņu bosnietis
Džigalazade Jusufs Sinans pašā 27.10.1596. 05.12.1596. Osmaņu itālis no Dženovas.
Damat Ibrahims pašā (2. reize) 05.12.1596. 03.11.1597. Osmaņu bosnietis
Hadim Hasans pašā 03.11.1597. 09.04.1598. Nezināmas izcelsmes
Džerrah Mehmeds pašā 09.04.1598. 06.01.1599. Osmaņu turks (Cerrah = ķirurgs)
Damat Ibrahims pašā (3. reize) 06.01.1599. 10.07.1601. Osmaņu bosnietis
Jemišči Hasans pašā 22.07.1601. 04.10.1603. Osmaņu albānis (Yemişçi = augļu pārdevējs)
Malkoč Javuzs Ali pašā 16.10.1603. 26.07.1604. Osmaņu turks no Malkočoglu ģimenes
Lala Mehmeds pašā 05.08.1604. 21.06.1606. Osmaņu bosnietis
Derviš Mehmeds pašā Bosnietis 21.06.1606. 09.12.1606. Osmaņu bosnietis
Kujudžu Murads pašā 11.12.1606. 05.08.1611. Osmaņu horvāts (Kuyucu = aku racējs; iesauka iedota tādēļ, ka viņš ienaidniekus apglabāja akās)
Gumuldžineli Damat Nasuhs pašā 05.08.1611. 17.10.1614. Iespējams, Osmaņu albānis no Gumuldžines.
Ēkuzs Kara Mehmeds pašā (1. reize) 17.10.1614. 17.11.1616. Osmaņu turks no Stambulas (Öküz = vērsis; iesauka iedota tādēļ, ka viņš bijis liela auguma)
Damat Halils pašā (1. reize) 17.11.1616. 18.01.1619. Osmaņu armēnis no Zejtunas
Ēkuzs Kara Mehmeds pašā (2. reize) 18.01.1619. 23.12.1619. Osmaņu turks no Stambulas
Guzeldže Ali pašā 23.12.1619. 09.03.1621. Osmaņu turks (Güzelce = glītais)
Ohrili Husejins pašā 09.03.1621. 17.09.1621. Osmaņu albānis no Ohridas
Dilavers pašā 17.09.1621. 20.05.1622. Osmaņu horvāts
Kara Davuds pašā 20.05.1622. 13.06.1622. Osmaņu bosnietis
Mere Husejins pašā (1. reize) 13.06.1622. 08.08.1622. Osmaņu albānis ("Mere!" = "Ņem!" albāņu valodā; vienīgais lielvezīrs, kas nerunāja turciski)
Lefkeli Mehmeds pašā 08.08.1622. 21.09.1622. Osmaņu turks no bij. Lefkes, mūsdienās: Orhaneli
Gurdžu Mehmeds pašā 21.09.1622. 05.02.1623. Osmaņu gruzīns (Gürcü = gruzīņu)
Mere Husejins pašā (2. reize) 05.02.1623. 30.08.1623. Osmaņu albānis
Kemankešs Kara Ali pašā (1. reize) 30.08.1623. 03.05.1624. Osmaņu turks (Kemankeş = strēlnieks)
Čerkes Mehmeds Ali pašā 03.05.1624. 28.01.1625. Osmaņu čerkess (Çerkes = čerkesu)
Filibeli Hafiz Ahmeds pašā (1. reize) 08.02.1625. 01.12.1626. Turks vai pomaks no Filibes.
Damat Halils pašā (2. reize) 01.12.1626. 06.04.1628. Osmaņu armēnis no Zejtunas
Gazi Ekrem Husrevs pašā 06.04.1628. 25.10.1631. Osmaņu bosnietis
Filibeli Hafiz Ahmeds pašā (2. reize) 25.10.1631. 10.02.1632. Turks vai pomaks no Filibes.
Topal Redžeps pašā 10.02.1632. 18.05.1632. Osmaņu bosnietis (Topal = klibs)
Tabanijassi Mehmeds pašā 18.05.1632. 02.02.1637. Iespējams, Osmaņu albānis (no Dramas)(Tabanıyassı = ar plakano pēdu)
Bajrams pašā 02.02.1637. 26.08.1638. Osmaņu turks no Stambulas
Tajjar Mehmeds pašā 27.08.1638. 23.12.1638. Osmaņu turks
Kemankešs Kara Mustafa pašā (2. reize) 23.12.1638. 31.01.1644. Osmaņu albānis
Sultanzade Semiz Mehmeds pašā 31.01.1644. 17.12.1645. Osmaņu turks (Sultanzade = Osmaņu dinastijas sievietes dēls (princis))
Nevesinli Salihs pašā 17.12.1645. 16.09.1647. Osmaņu bosnietis no Nevesinjes
Kara Musa pašā 16.09.1647. 21.09.1647. Osmaņu turks. Dažos lielvezīru sarakstos nav minēts. Impērijas zīmogu viņam nosūtīja pa jūru ar kuģi uz Krētu, kur viņš bija karagājienā. Piecas dienas vēlāk pēc viņa iecelšanas, nesaņēmis zīmogu, viņš gāja bojā pie Kandijes cietokšņa (Irakliona).
Hezarpare Ahmeds pašā 21.09.1647. 07.08.1648. Osmaņu grieķis no Stambulas. Paaugstināts par lielvezīru līdz ar Kara Musa pašā nāvi. (Hezarpare = tūkstotis daļu; iesauku devuši hronisti, jo viņu pūlis linčoja, nogalinot ar dunčiem)
Sofu Mehmeds pašā, arī: Mevlevi Mehmeds pašā 07.08.1648. 21.05.1649. Osmaņu turks (Sofu = dievbijīgs sk. arī: Mevlevi)
Kara Dev Murads pašā 21.05.1649. 05.08.1651. Osmaņu albānis (Dev = milzis)
Melek Ahmeds pašā 05.08.1651. 21.08.1651. Osmaņu abazietis (Melek = eņģelis)
Abaza Sijavušs pašā (1. reize) 21.08.1651. 27.09.1651. Osmaņu abazietis
Gurdžu Mehmeds pašā 27.09.1651. 20.06.1652. Osmaņu gruzīns (Gürcü - gruzīņu)
Tarhundžu Ahmeds pašā 20.06.1652. 21.03.1653. Osmaņu albānis (Tarhuncu = estragona pārdevējs)
Kodža Derviš Mehmeds pašā 21.03.1653. 28.10.1654. Osmaņu čerkess
Ipširi Mustafa pašā 28.10.1654. 11.05.1655. Osmaņu abazietis (İpşiri = labu ziņu nesējs)
Kara Dev Murads pašā (2. reize) 11.05.1655. 19.08.1655. Osmaņu albānis
Ermeni Sulejmans pašā 19.08.1655. 28.02.1656. Lai arī vārds apzīmē „armēņu” (Ermeni), viņš bija Osmaņu turku izcelsmes no Malatjas.
Gazi Husejins pašā, arī: Deli Husejins pašā 28.02.1656. 05.03.1656. Osmaņu turks no Jenišehiras. (Deli = traks)
Zurnazen Mustafa pašā (amatā bija 4 stundas) 05.03.1656. 05.03.1656. Osmaņu albānis (Zurnazen = klarnetists). Viņa iecelšana amatā izraisīja bruņotu sacelšanos Stambulā, pēc kuras viņš tika izsūtīts.
Abaza Sijavušs pašā (2. reize) 05.03.1656. 25.05.1656. Osmaņu abazietis
Bojnujarali Mehmeds pašā 26.05.1656. 15.09.1656. Osmaņu turks no Samsunas (Boynu yaralı = ievainots kakls)
Kēprulu Mehmeds pašā 15.09.1656. 31.10.1661. Osmaņu albānis no Rudnikas novada.
Kēprulu Fazil Ahmeds pašā 31.10.1661. 19.10.1676. Osmaņu (tēvs albānis, māte turciete; sk. Kēprulu ģimene)
Merzifonlu Kara Mustafa pašā 19.10.1676. 25.12.1683. Osmaņu turks no Merzifonas (adoptēts Kēprulu ģimenē)
Kara Ibrahims pašā 15.12.1683. 18.11.1685. Osmaņu bosnietis
Sari Sulejmans pašā 18.11.1685. 18.09.1687. Osmaņu bosnietis (Sarı = blonds)
Abaza Sijavušs pašā (3. reize) 18.09.1687. 23.02.1688. Osmaņu abazietis
Ayašli Ismails pašā 23.02.1688. 02.05.1688. Osmaņu turks no Ayašas
Bekri Mustafa pašā 30.05.1688. 07.11.1689. Osmaņu turks no Tekirdagas.
Kēprulu Fazils Mustafa pašā 10.11.1689. 19.08.1691. Osmaņu turks (Kēprulu ģimene)
Arabadži Ali pašā 24.08.1691. 21.03.1692. Osmaņu albānis (Arabacı = kučieris)
Merfizonlu Hadži Ali pašā March 23, 1692 March 17, 1693 Osmaņu turks no Merzifonas.
Bozoklu Mustafa pašā 17.03.1693. 03.1694. Osmaņu turks no Bozokas (tag. Jozgata).
Surmeli Ali pašā 13.03.1694. 22.04.1695. Osmaņu grieķis no Dimetokas (Sürmeli = ar uzkrāsotām acīm)
Elmas Mehmeds pašā 03.05.1695. 11.09.1697. Osmaņu turks (Elmas = dimants)
Amdžazade Kēprulu Husejins pašā 17.09.1697. 04.09.1702. Osmaņu turks (Kēprulu ģimene).
Daltaban Mustafa pašā 04.09.1702. 24.01.1703. Osmaņu serbs no Manastiras (Daltaban = baskājis)
Rami Mehmeds pašā 25.01.1703. 22.08.1703. Osmaņu turks no Stambulas
Kavanoz Ahmeds pašā 22.08.1703. 16.11.1703. Osmaņu krievs (Kavanoz = burka; tā nosaukts, jo bija īss un resns)
Damat Hasans pašā 18.11.1703. 28.09.1704. Osmaņu turks no Moras
Kalajlikoz Hadži Ahmeds pašā 10.1704. 25.12.1704. (Kalaylıkoz = spīdīgais; viņam patika grezni un krāšņi ģērbties un krāsoties)
Baltadži Mehmeds pašā (1. reize) 25.12.1704. 03.05.1706. Osmaņu turks no Osmandžikas.
Čorlulu Damats Ali pašā 03.05.1706. 15.06.1710. Osmaņu turks no Čorlu
Kēprulu Numans pašā 16.06.1710. 17.08.1710. Osmaņu turks (Kēprulu ģimene).
Baltadži Mehmeds pašā (2. reize) 18.08.1710. 20.11.1711. Osmaņu turks no Osmandžikas.
Aga Jusufs pašā 20.11.1711. 11.11.1712. Osmaņu gruzīns
Silahdar Sulejmans pašā 12.11.1712. 06.04.1713. Osmaņu abazietis
Hodža Ibrahims pašā 06.04.1713. 07.04.1713. Osmaņu turks no Serezas (Serresas)
Silahdar Damats Ali pašā 27.04.1713. 05.08.1716. Osmaņu turks no Iznikas
Hadži Halils pašā 21.08.1716. 10.1717. Osmaņu albānis
Nišandži Mehmeds pašā 10.1717. 09.05.1718. Osmaņu turks no Kajseri
Nevšehirli Damat Ibrahims pašā 09.05.1718. 16.10.1730. Osmaņu turks no Nevšehiras.
Silahdar Damat Mehmeds pašā 16.10.1730. 23.01.1731. Osmaņu turks no Stambulas.
Kabakulak Ibrahims pašā 23.01.1731. 11.09.1731. Osmaņu turks no Šebinkarahisaras (Kabakulak = slims ar cūciņām)
Topal Osmans pašā 21.09.1731. 12.03.1732. Osmaņu turks (Topal = klibs)
Hekimoglu Ali pašā (1. reize) 12.03.1732. 14.07.1735. Tēvs Osmaņu venēcietis, māte turciete
Gurdžu Ismails pašā 14.07.1735. 25.12.1735. Osmaņu gruzīns (Gürcü = gruzīnu)
Silahdar Sejjid Mehmeds pašā 10.01.1736. 05.08.1737. Osmaņu turks no Dimetokas
Muhsinzade Abdullahs pašā 22.08.1737. 19.12.1737. Osmaņu turks no Aleppo
Jegen Mehmeds pašā 03.12.1737. 23.03.1739. Osmaņu turks (Yeğen = krustdēls)
Hadži Ivaz Mehmeds pašā 17.03.1739. 23.06.1740. Osmaņu albānis
Nišandži Hadži Ahmeds pašā 22.07.1740. 07.04.1742. Osmaņu turks no Alanjas
Hekimoglu Ali pašā (2. reizi) 21.04.1742. 04.10.1742. Tēvs Osmaņu venēcietis, māte turciete
Sejjid Hasans pašā 04.10.1742. 10.08.1746. Osmaņu turks no Karahisaras (tag. Šebinkarahisara)
Tirjaki Hadži Mehmeds pašā 11.08.1746. 24.08.1747. Osmaņu turks (Tiryaki= atkarīgais). Esot nokārtojis, lai viņa amata pildīšanas laikā visām atkarību raisošajām vielām kristos cenas.
Sejjid Abdullahs pašā 24.08.1747. 02.01.1750. Osmaņu turks no Kerkukas
Divitdar Mehmeds pašā 09.01.1750. 01.07.1752. Osmaņu turks no Stambulas
Kēse Bahir Mustafa pašā (1. reize) 01.07.1752. 16.02.1755. Osmaņu turks no Čorlu (Köse = bezbārdis)
Hekimoglu Ali pašā (3. reize) 16.02.1755. 19.05.1755. Tēvs Osmaņu venēcietis, māte turciete
Naili Abdullahs pašā 19.05.1755. 24.08.1755. Osmaņu turks no Stambulas
Nišandži Ali pašā 24.08.1755. 23.10.1755. Osmaņu albānis
Jirmisekizzade Mehmed Saids pašā 25.10.1755. 01.04.1756. Osmaņu turks no Edirnes (Yirmisekiz = divdesmit astotais; nosaukts tā tādēļ, ka viņa tēvs Jirmisekizs Mehmeds Čelebi, dienēja 28. bataljonā ("orta") jeničeru korpusā).
Kēse Bahir Mustafa pašā (2. reize) 30.04.1756. 03.12.1756. Osmaņu turks no Čorlu
Kodža Mehmed Ragips pašā 12.01.1757. 08.04.1763. Osmaņu turks no Stambulas
Tevkii Hamza Hamids pašā 11.04.1763. 29.09.1763. Osmaņu turks no Develi
Kēse Bahir Mustafa pašā (3. reize) 29.09.1763. 30.03.1765. Osmaņu turks no Čorlu
Muhsinzade Mehmeds pašā (1. reize) 30.03.1765. 07.08.1768. Osmaņu turks, Muhsinzade Abdullaha pašā dēls.
Silahdar Hamza Mahirs pašā 07.08.1768. 20.10.1768. Osmaņu turks no Develi
Jaglikčizade Mehmed Emins pašā 10.1768. 12.08.1769. Osmaņu turks no Stambulas
Moldovandži Ali pašā 12.08.1769. 12.12.1769. Osmaņu turks no Dadajas
Ivazzade Halils pašā 13.12.1769. 25.12.1770. Osmaņu turks
Silahdar Mehmeds pašā 25.12.1770. 11.12.1771. Osmaņu turks no Stambulas
Muhsinzade Mehmeds pašā (2. reize) 12.1771. 06.08.1773. Osmaņu turks
Izzet Mehmeds pašā (1. reize) 11.08.1773. 07.07.1775. Osmaņu turks no Safranbolu.
Morali Derviš Mehmeds pašā 07.07.1775. 05.01.1777. Osmaņu turks no Moras
Darendeli Džebedžizade Mehmeds pašā 05.01.1777. 01.09.1778. Osmaņu turks no Darendes.
Kalafat Mehmeds pašā 01.09.1778. 22.08.1779. Osmaņu bulgārs no Sofijas (Kalafat = blīve). Vienīgais lielvezīrs, kas bija analfabēts.
Silahdar Sejjid Mehmeds pašā, arī: Karavezir Sejjid Mehmeds pašā 08.1779. 20.02.1781. Osmaņu turks no Arabsunas pie Kiršehiras
Izzet Mehmeds pašā (2. reize) 20.02.1781. 25.08.1782. Osmaņu turks no Safranbolu.
Jegen Hadži Mehmeds pašā 25.08.1782. 31.12.1782. Osmaņu turks (Yeğen = krustdēls).
Halil Hamids pašā 13.12.1782. 30.04.1785. Osmaņu turks no Spartas. Tagadējā UNDP administratora Kemala Derviša vecvectēvs.
Šahins Ali pašā 30.04.1785. 25.01.1786. Visticamāk, ka Osmaņu gruzīns
Kodža Jusufs pašā (1. reize) 25.01.1786. 28.05.1789. Osmaņu gruzīns
Dženaze Hasans pašā, arī Mejjit Hasans pašā 28.05.1789. 02.01.1790. Osmaņu čerkess ("Cenaze" vai "Meyyit" = bēres, līķis; viņu tā nosauca tādēļ, ka visu savu amata pildīšanas laiku viņš atradās uz nāves gultas)
Džezajirli Gazi Hasans pašā 02.01.1790. 30.03.1790. Osmaņu turks, bērnībā ievests austrumu Turcijā kā vergs, audzis turku ģimenē Tekirdagā.
Čelebizade Šerif Hasans pašā 16.04.1790. 12.02.1791. Osmaņu turks no Rusčukas.
Kodža Jusufs pašā (2. reizi) 12.02.1791. 1792 Osmaņu gruzīns
Damat Melek Mehmeds pašā 1792 21.10.1794. Osmaņu bosnietis
Izzet Mehmeds pašā (3. reize) 21.10.1794. 23.10.1798. Osmaņu turks no Safranbolu.
Kēr Jusuf Zijauddins pašā (1. reize) 23.10.1798. 24.06.1805. Osmaņu turks (Kör = akls)
Bostandžibaši Hafiz Ismails pašā 24.09.1805. 13.10.1806. Osmaņu turks
Kečibojnuzu Ibrahim Hilmis pašā 13.10.1806. 03.06.1807. Osmaņu turks
Čelebi Mustafa pašā 03.06.1807. 29.07.1808. Osmaņu turks
Alemdar Mustafa pašā, arī: (Bajrakdar Mustafa pašā) 29.07.1808. 15.11.1808. Osmaņu turks no Rusčukas. (Alemdar vai Bajraktar = Jeničeru karognesējs)
Čavušbaši Memišs pašā 16.11.1808. 12.1808. Osmaņu albānis (Çavuşbaşı = augstākais seržants)
Čarhadži Ali pašā 12.1808. 03.1809. Osmaņu turks (Çarhacı = strēlnieks uzbrucējs)
Kēr Jusuf Zijauddins pašā (2. reize) 03.1809. 02.1811. Osmaņu turks
Laz Ahmeds pašā 02.1811. 07.1812. Osmaņu lazietis
Huršid Ahmeds pašā 07.1812. 30.03.1815. Osmaņu turks, vienīgais lielvezīrs, kas izdarīja amata pildīšanas laikā pašnāvību.
Mehmed Emin Raufs pašā (1. reize) 30.03.1815. 06.01.1818. Osmaņu turks
Burdurlu Derviš Mehmeds pašā 06.01.1818. 05.01.1820. Osmaņu turks no Burduras
Sejjid Ali pašā 05.01.1820. 21.04.1821. Osmaņu turks
Benderli Ali pašā 30.04.1821. 21.04.1821. Osmaņu turks no Benderas (tag. Moldāvija). Pēdējais lielvezīrs, kuru sodīja ar nāvi pēc tiešas sultāna pavēles (par to, ka sācies Grieķu neatkarības karš).
Hadži Salihs Pašā 30.04.1821. 11.11.1822. Osmaņu turks
Deli Abdullahs pašā 11.11.1822. 04.03.1823. Osmaņu turks (Deli = traks)
Turnadžizade Silahdar Ali pašā 04.03.1823. 12.1823. Osmaņu turks
Mehmed Said Galips pašā 12.1823. 15.09.1824. Osmaņu turks
Benderli Mehmed Selim Sirris pašā 15.09.1824. 26.10.1828. Osmaņu turks
Darendeli Topal Izzet Mehmeds pašā (1. reize) 26.10.1828. 01.1829. Osmaņu turks no Darendes.
Rešid Mehmeds pašā 01.1829. 17.02.1833. Osmaņu turks
Mehmed Emin Raufs pašā (2. reize) 17.02.1833. 08.07.1839. Osmaņu turks
Kodža Mehmed Husrevs pašā 08.07.1839. 29.05.1841. Osmaņu turks
Mehmed Emin Raufs pašā (3. reize) 29.05.1841. 07.10.1841. Osmaņu turks
Darendeli Topal Izzet Mehmeds pašā (2. reize) 07.10.1841. 03.09.1842. Osmaņu turks
Mehmed Emin Raufs pašā (4. reize) 03.09.1842. 31.07.1846. Osmaņu turks
Kodža Mustafa Rešids pašā (1. reize) 31.07.1846. 28.04.1848. Osmaņu turks
Ibrahim Sarims pašā 28.04.1848. 13.08.1848. Osmaņu turks
Kodža Mustafa Rešids pašā (2. reize) 13.08.1848. 27.01.1852. Osmaņu turks
Mehmed Emin Raufs pašā (5. reize) 27.01.1852. 07.03.1852. Osmaņu turks
Kodža Mustafa Rešits pašā (3. reize) 07.03.1852. 07.08.1852. Osmaņu turks
Mehmed Emin Aali pašā (1. reize) 07.08.1852. 04.10.1852. Osmaņu turks
Damat Mehmed Ali pašā 04.10.1852. 14.05.1853. Osmaņu hamšeni
Giritli Mustafa Naili pašā (1. reize) 14.05.1853. 30.05.1854. Osmaņu albānis no Ēģiptes, iesauka Giritli = krētietis, jo kādu laiku strādājis par gubernatoru uz šīs salas.
Kibrisli Mehmed Emins pašā (1. reize) 30.05.1854. 24.11.1854. Osmaņu turks no Kipras
Kodža Mustafa Rešids pašā (4. reize) 24.11.1854. 04.05.1855. Osmaņu turks
Mehmed Emin Aali pašā (2. reize) 04.05.1855. 01.12.1856. Osmaņu turks
Kodža Mustafa Rešids pašā (5. reize) 01.12.1856. 02.08.1857. Osmaņu turks
Giritli Mustafa Naili pašā (2. reize) 02.08.1857. 23.10.1857. Osmaņu albānis
Kodža Mustafa Rešids pašā (6. reize) 23.10.1857. 07.01.1858. Osmaņu turks
Mehmed Emin Aali pašā (3. reize) 11.01.1858. 08.10.1859. Osmaņu turks
Kibrisli Mehmed Emin pašā (2. reize) 08.10.1859. 24.12.1859. Osmaņu turks no Kipras
Muterdžim Mehmed Rušdi pašā (1. reize) 24.12.1859. 27.05.1860. Osmaņu turks (Mütercim = tulks)
Kibrisli Mehmed Emin pašā (3. reize) 27.05.1860. 06.08.1861. Osmaņu turks no Kipras
Mehmed Emin Aali pašā (4. reizi) 06.08.1861. 22.11.1861. Osmaņu turks
Kečedžizade Mehmed Fuads pašā (1. reize) 22.11.1861. 06.01.1863. Osmaņu turks no Konjas (Kečedžizade ģimene).
Jusuf Kamils pašā 06.01.1863. 03.06.1863. Osmaņu turks
Kečedžizade Mehmed Fuads pašā (2. reize) 03.06.1863. 05.06.1866. Osmaņu turks no Konjas (Kečedžizade ģimene).
Muterdžim Mehmed Rušdi pašā (2. reizi) 05.06.1866. 11.02.1867. Osmaņu turks
Mehmed Emin Aali pašā (5. reizi) 11.02.1867. 07.09.1871. Osmaņu turks
Mahmud Nedims pašā (1. reize) 09.1871. 31.06.1872. Osmaņu turks, bieži tika saukts par Nedimoff dēļ viņa draudzīgās attieksmes pret Krieviju.
Mithats pašā (1. reize) 31.07.1872. 19.10.1872. Osmaņu turks, ģimene nāk no Rusčukas, dzimis Stambulā.
Muterdžim Mehmed Rušdi pašā (3. reize) 10.1872. 02.1873. Osmaņu turks
Sakizli Ahmed Esats pašā (1. reize) 15.02.1873. 05.1873. Osmaņu turks no Sakizas
Širvanli Mehmed Rušdi pašā 05.1873. 14.02.1874. Osmaņu turks vai kurds no Širvanas.
Husejin Avni pašā 14.02.1874. 25.05.1875. Osmaņu turks
Sakizli Ahmed Esats pašā (2. reize) 05.1875. 08.1875. Osmaņu turks no Sakizas
Mahmud Nedims pašā (2. reize) 21.08.1875. 13.05.1876. Osmaņu turks
Muterdžim Mehmed Rušdi pašā (4. reize) 05.1876. 19.12.1876. Osmaņu turks
Mithats pašā (2. reize) 19.12.1876. 05.02.1877. Osmaņu turks.
Ibrahim Edhems pašā 05.02.1877. 11.01.1878. Osmaņu grieķis, 1822. gadā pārdots kā vergs bijušajam lielvezīram Kodža Mehmed Husrevs pašā)
Ahmed Hamdi pašā 11.01.1878. 04.02.1878. Osmaņu turks
Ahmed Vefiks pašā 04.02.1878. 18.04.1878. Osmaņu turks no Stambulas
Mehmed Sadiks pašā 18.04.1878. 05.1878. Osmaņu turks
Muterdžim Mehmed Rušdi pašā (5. reize) 05.1878. 06.1878. Osmaņu turks
Mehmed Esad Saffets pašā 05.1878. 10.1878. Osmaņu turks
Tunuslu Hajreddins pašā 10.1878. 28.07.1879. Osmaņu tunisietis
Ahmed Arifi pašā 28.07.1879. 09.1879. Osmaņu turks
Kučuk Mehmed Saids pašā (1. reize) 18 October, 1879 9 June, 1880 Turkish Ottoman (Küçük = mazs: augums bija tikai 147 cm, līdz ar to viņš tika uzskatīts par visīsāko lielvezīru)
Dženani Mehmed Kadri pašā 09.06.1880. 12.09.1880. Osmaņu turks no Antepas
Kučuk Mehmed Saids pašā (2. reize) 12.09.1880. 02.05.1882. Osmaņu turks
Abdurrahman Nureddins pašā 02.05.1882. 12.07.1882. Osmaņu turks no Kutahjas
Kučuk Mehmed Saids pašā (3. reize) 12.07.1882. 30.11.1882. Osmaņu turks
Ahmed Vefiks pašā (2. reize) 01.12.1882. 03.12.1882. Osmaņu turks
Kučuk Mehmed Saids pašā (4. reize) 03.12.1882. 24.09.1885. Osmaņu turks
Kibrisli Mehmed Kamils pašā (1. reize) 09.1885. 09.1891. Osmaņu turks no Kipras.
Ahmed Dževat Šakirs Pašā 09.1891. 06.1895. Osmaņu turks no Kabaagačas
Kučuk Mehmed Saids pašā (5. reize) 09.06.1895. 03.10.1895. Osmaņu turks
Kibrisli Mehmed Kamils pašā (2. reize) 10.1895. 11.1895. Osmaņu turks no Kipras
Halil Rifats pašā 11.1895. 09.11.1901. Osmaņu turks no Sirozas
Kučuk Mehmed Saids pašā (6. reize) 13.11.1901. 15.01.1903. Osmaņu turks
Avlonjali Mehmeds Ferids pašā 15.01.1903. 06.1908. Osmaņu albānis no Avlonjas
Kučuk Mehmed Saids pašā (7. reize) 22.07.1908. 06.08.1908. Osmaņu turks
Kibrisli Mehmeds Kamils pašā (3. reize) 08.1908. 02.1909. Osmaņu turks no Kipras
Ahmeds Tevfiks pašā (1. reize) 31.03.1909. 05.1909. Osmaņu turks
Husejin Hilmi pašā 05.1909. 01.1910. Osmaņu turks no Midilli
Ibrahim Hakki pašā 12.01.1910. 29.09.1911. Osmaņu turks
Kučuk Mehmed Saids pašā (8. reize) 04.10.1911. 17.07.1912. Turkish Ottoman
Gazi Ahmed Muhtara pašā (Mahmuds Muktars) 22.07.1912. 29.10.1912. Osmaņu turks no Bursas
Kibrisli Mehmed Kamils pašā (4. reize) 10.1912. 23.01.1913. Osmaņu turks no Kipras
Mahmud Ševkets pašā 23.01.1913. 11.06.1913. Osmaņu turks no Bagdādes
Said Halims pašā 12.06.1913. 03.02.1917. Osmaņu ēģiptietis
Mehmed Talats pašā 04.02.1917. 08.10.1918. Osmaņu turks no Edirnes
Ahmed Izzet pašā 14.10.1918. 08.11.1918. Osmaņu turks no Stambulas
Ahmeds Tevfiks pašā (2. reizi) 11.11.1918. 10.03.1919. Osmaņu turks
Damats Ferids pašā (1. reizi) 10.03.1919. 04.10.1919. Osmaņu melnkalnietis, senči nāk no Potoci ciema netālu no Pļevļas.
Ali Riza pašā 06.10.1919. 02.03.1920. Osmaņu turks no Stambulas
Hulusi Salihs pašā 08.03.1920. 02.05.1920. Osmaņu turks no Stambulas
Damats Ferids pašā (2. reizi) 05.05.1920. 18.10.1920. Osmaņu melnkalnietis, senči nāk no Potoci ciema netālu no Pļevļas.
Ahmeds Tevfiks pašā (3. reizi) 21.10.1920. 17.11.1922. Osmaņu turks, pēdējais lielvezīrs