Abgara

Vikipēdijas lapa
Abgara
Abgara
Vispārīgā informācija
Kuģa tips kravas tvaikonis
Īpašnieks J.Zalcmanis, J.Freimanis, K.Jansons
Pieraksta osta Valsts karogs: Latvija Rīga, Latvija
Tehniskā informācija
Tonnāža 4422 BRT

Abgara (pirms tam Dienvidslāvijas Vinodol, Lielbritānijas Bisley, Roselands) bija Latvijas tirdzniecības flotes kravas tvaikonis. Tvaikonis būvēts 1911. gadā Vesthārtlpūlā, Lielbritānijā. Tilpība: 4422 BRT, trīscilindru tvaika dzinēja jauda 345 ZS. Latvijas republikas tirdzniecības flotē no 1936. gada, īpašnieki J. Zalcmanis, J. Freimanis, K. Jansons. Pieraksta osta - Rīga. Kapteiņi N.Grīniņš, A.P.Galdiņš.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Veicis reisus no Latvijas uz dažādām Eiropas un Amerikas ostām. 1937. gadā atradās PSRS jūras kuģniecības pārvaldes nomā un veica reisus Baltajā un Barenca jūrā.

Otrā pasaules kara sākumā devās uz Atlantijas okeāna rietumu daļu, kur iesaistīts braucienos starp Ziemeļamerikas un Dienvidamerikas ostām. 1940. gadā kapteinis N. Grīniņš ignorēja Kirhenšteina valdības rīkojumu doties uz PSRS ostām un turpināja braucienus ar Latvijas republikas karogu. 1941. gadā kuģi iznomāja ASV kara laika kuģniecības pārvaldei un tas turpina kuģot ar Latvijas karogu.

1942. gada 6. maijā apmēram 15 jūdzes uz dienvidaustrumiem no Lielās Inagvas salas, Bahamu salu grupā, Abgaru nogremdēja nacistiskās Vācijas zemūdene. Visa apkalpe izglābās.

Izmantotā literatūra[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  • Latvijas Jūrniecības vēsture, Rīga, 1998.