Adven

Vikipēdijas lapa
Adven Oy
Tips kapitālsabiedrība
Darbības joma enerģētika
Dibināts 2011. gads
Galvenais birojs Vantā, Karogs: Somija Somija
Produkti siltums
Mātes uzņēmums AMP Capital, Karogs: Austrālija Austrālija
Infracapital, Karogs: Apvienotā Karaliste Apvienotā Karaliste
Tīmekļa vietne adven.com
Adven birojs Blaza Business Park ēkā Vantā

Adven Oy ir Somijas enerģētikas uzņēmums. Tas pieder investīciju uzņēmumiem AMP Capital un Infracapital. Galvenais birojs atrodas Vantā. Uzņēmums ir dibināts 2011. gadā.

Adven darbojas centralizētās siltumapgādes un vietējo enerģētikas risinājumu jomā Somijā, Zviedrijā, Igaunijā un Latvijā. Tas arī veic rūpnieciskās enerģijas un gāzes izplatīšanu Igaunijā, kā arī apkalpo nelielu gāzes tīklu Somijā. Zviedrijā Adven arī darbojas ģeotermālās enerģijas jomā.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2011. gada 7. janvārī Somijas enerģētikas uzņēmums Fortum dibināja meitas uzņēmumu Fortum Energiaratkaisut Oy.[1] Tajā bija apvienotas maza mēroga siltumenerģijas, tvaika un dzesēšanas ražošanas un piegādes operācijas.

2011. gada 19. decembrī Fortum paziņoja, ka tā meitas uzņēmumi Fortum Energiaratkaisut Oy un AS Fortum Termest (darbojās Igaunijā; Fortum to iegādājās 2000. gadā) par 200 miljoniem EUR tiks pārdoti investīciju fondam EQT Infrastructure. Darījums pabeigts 2012. gada 1. februārī; AS Fortum Termest kļuva par Fortum Energiaratkaisut meitas uzņēmumu. 1. aprīlī Fortum Energiaratkaisut Oy tika pārdēvēts par Adven Oy.[1] 4. aprīlī AS Fortum Termest pārreģistrēts par AS Adven Eesti.[2]

2014. gadā tika nopirkts Zviedrijas uzņēmums Eco2 Energy (tagad Adven Sweden AB), kas koncentrējās uz ģeoenerģijas risinājumiem. 2015. gadā Adven iegādājās Zviedrijas centralizētās siltumapgādes uzņēmumu Enycon.

2015. gada 18. decembrī EQT Infrastructure pārdeva Adven kapitāldaļas investīciju uzņēmumiem AMP Capital (Austrālija) un Infracapital (Apvienotā Karaliste).

2017. gada beigās Adven no E.ON iegādājās Zviedrijas centralizētās siltumapgādes uzņēmumu E.ON Värme Lokala Energilösningar AB. 2018. gada oktobrī meitas uzņēmums Igaunijā Adven Eesti no Graanul Invest nopirka 10 ar granulām kurināmās katlu mājas. 2018. gada novembrī par Adven direktoru padomes priekšsēdētāju kļuva bijušais premjerministrs Esko Aho. 2019. gada 5. novembrī no kartona ražotāja Pankaboard tika nopirkta tā enerģijas ražošanas centrāle, kas ar aptuveni 33 MW kļuva par vienu no Adven lielākajām ražotnēm.

Adven Latvijā[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

2018. gada 14. maijā Adven dibināja meitas uzņēmumu Latvijā SIA Adven Latvia.[3] 24. jūlijā Adven no uzņēmuma SIA Enerģijas Risinājumi iegādājās vairākuma kapitāldaļas centralizētās siltumapgādes uzņēmumos Valmierā (AS Valmieras enerģija) un Cēsīs.[4]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]