Pāriet uz saturu

Aigars Liepiņš

Vikipēdijas lapa
Aigars Liepiņš
Aigars Liepiņš
Personīgā informācija
Dzimis 1962. gada 23. oktobrī
Valsts karogs: Padomju Savienība Rīga, Latvijas PSR, PSRS (tagad Karogs: Latvija Latvija)
Miris 2024. gada 20. aprīlī (61 gads)
Valsts karogs: Latvija Rīga, Latvija
Tautība latvietis
Nodarbošanās ģeogrāfs, hidrologs

Aigars Liepiņš (dzimis 1962. gada 23. oktobrī Rīgā[nepieciešama atsauce], miris 2024. gada 20. aprīlī) bija latviešu amatieris-ģeogrāfs, hidrologs un novadpētnieks. Daudzus gadus nodarbojies ar Latvijas upju izpēti, toponīmu pētniecību un vēsturisko nosaukumu atjaunošanu, kā arī veidojis interneta vietni upes.lv.[1]

Mācījies Rīgas 2. vidusskolā, kur pabeidzis pamatskolu. Šajā laikā augstā līmenī nodarbojies ar orientēšanās sportu. Pēc pamatskolas mācījies tehnikumā, iegūstot galdnieka profesiju.

Aigars Liepiņš iesaistījās Atmodas kustībā, 1991. gada janvārī bijis barikādēs, lai aizstāvētu Rīgu no OMON specvienībām.

No 2003. gada dzīvojis lauku mājā Secē, pēc tam atgriezies Rīgā, bet mūža nogalē dzīvojis Babītes pagastā.

Ap 2015. gadu Aigars Liepiņš sāka veidot interneta vietni upes.lv, ko turpinājis darīt līdz mūža beigām.[2] Lai arī bez attiecīgās nozares izglītības, Liepiņš visu laika posmu kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas bijis starp aktīvākajiem Latvijas ūdeņu pētniekiem. Sevišķi daudz enerģijas veltījis toponīmikai, upju izteku meklējumiem, vēsturisko karšu analīzei. Daudz darbojies gan ar literatūras avotiem bibliotēkās un arhīvos, gan arī lauku darbos, apsekojot upes, meklējot to iztekas un ūdensšķirtnes. Savā darbā daudz sadarbojies ar Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras Toponīmikas laboratoriju, "Dabas retumu krātuvi", "Jāņa sētu" un Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāti.

Aigars Liepiņš miris 2024. gada 20. aprīlī, apbedīts Babītes pagasta Piņķu kapos.[3]