Alans Grīnspens

Vikipēdijas lapa
Alans Grīnspens
Alan Greenspan
13. ASV Federālās rezervju sistēmas vadītājs
Amatā
1987. gada 11. augusts — 2006. gada 31. janvāris
Prezidents Ronalds Reigans
Džordžs Herberts Volkers Bušs
Bills Klintons
Džordžs V. Bušs
Priekštecis Pols Volkers
Pēctecis Bens Bernanke

Dzimšanas dati 1926. gada 6. martā (98 gadi)
Ņujorka, Ņujorka, Karogs: Amerikas Savienotās Valstis ASV
Tautība ebrejs
Dzīvesbiedrs(-e) Andrea Mičela
Profesija ekonomists
Augstskola Ņujorkas Universitāte,
Kolumbijas Universitāte

Alans Grīnspens (angļu: Alan Greenspan; dzimis 1926. gada 6. martā) ir amerikāņu ekonomists un finansists. Ilggadīgais (no 1987. līdz 2006. gadam, pie četriem ASV prezidentiem) ASV Federālās rezervju sistēmas (ASV Centrālā banka) priekšsēdētājs. Pašlaik (2008. gadā) — finanšu konsultants.

Dzimis Ņujorkā Ungārijas ebreju izcelsmes ģimenē. Studēja Ņujorkas un Kolumbijas Universitātēs. XX gadsimta piecdesmitajos gados ietilpa rakstnieces un filozofes Ainas Rendas domubiedru grupā. Konsultējis ASV prezidentus Džeraldu Fordu un Ričardu Niksonu, kā arī darbojās vairākās lielās ASV korporācijās un nevalstiskajās organizācijās.

1987. gada 2. jūnijā ASV prezidents Ronalds Reigans nominēja Grīnspenu par Federālo rezervju sistēmas vadītāju un ASV Senāts to apstiprināja 22. augustā. 2006. gada 31. janvārī, kad Grīnspens bija nostrādājis četrus termiņus amatā, viņu nomainīja Bens Bernanke. Alanam Grīnspenam amatā esot, tika piedzīvota gan Melnā pirmdiena, kad DJIA indekss nokrita par 22,6 %, gan dot-com burbuļa plīšana.

Ticot brīvā tirgus pašregulācijai, Grīnspens parasti bija pret finanšu iestāžu valsts regulēšanu un finanšu derivatīvu ierobežošanu. Pēc vairāku ekonomistu (tajā skaitā Nobela prēmijas laureātu Džozefa Štilglica un Pola Krugmana) domām, Grīnspena finanšu politika ir lielā mērā atbildīga par 2008. gada ekonomiskās krīzes smagumu.