Aleksandrs Degtjarjovs

Vikipēdijas lapa
Aleksandrs Degtjarjovs
Александр Викторович Дегтярёв
A. Degtjarjovs 2020. gadā
A. Degtjarjovs 2020. gadā
Personīgā informācija
Dzimis 1951. gada 31. oktobrī
Valsts karogs: Padomju Savienība Jaranska, Kirovas apgabals, KPFSR, PSRS (tagad Karogs: Krievija Krievija)
Miris 2020. gada 24. novembrī (69 gadi)
Dņipro, Karogs: Ukraina Ukraina
Pilsonība Karogs: Padomju Savienība PSRSKarogs: Ukraina Ukraina
Inženiera darbība
Nozare raķešbūve
Darba vietas Konstruktoru birojs Južnoe
Izglītība Ļeņingradas Mehāniskais institūts, Dņepropetrovskas Nacionālā universitāte
Projekti Zenit-2, Dnepr, Sea Launch

Aleksandrs Degtjarjovs (krievu: Александр Викторович Дегтярёв, ukraiņu: Олександр Вікторович Дегтярев; dzimis 1951. gada 31. oktobrī, miris 2020. gada 24. novembrī) bija Ukrainas inženieris konstruktors. Viņš visu mūžu nostrādāja Konstruktoru birojā Južnoje, un beigās bija tā ģenerāldirektors.

Aleksandrs Degtjarjovs piedzima 1951. gada 31. oktobrī Jaranskā, Kirovas apgabalā, Krievijā. 1975. gadā viņš absolvēja Ļeņingradas Mehānisko institūtu specialitātē "Lidaparātu dzinēji". Viņu norīkoja darbā Konstruktoru birojā Južnoje Dņepropetrovskā (tagad Dņipro), Ukrainā. Sākotnēji viņš strādāja par inženieri, vēlāk kļuva par vecāko inženieri, grupas priekšnieku, dienesta priekšnieku. Degtjarjovs piedalījās starpkontinentālo ballistisko raķešu kompleksu izstrādē un modernizēšanā. Viņš piedalījās nesējraķešu Zenit-2 un Dnepr projektos, kā arī kosmisko aparātu un pavadoņu sistēmu projektos.

1999. gadā Degtjarjovs kļuva par galvenā konstruktora — ģenerāldirektora vietnieku ārējās ekonomikas lietās. 2001. gadā viņš absolvēja Dņepropetrovskas Nacionālās universitātes Ekonomikas fakultāti. 2005. gadā Degtjarjovs kļuva par galvenā konstruktora — ģenerāldirektora vietnieku uzņēmuma sistēmprojektēšanas un kompleksās attīstības lietās. No 2010. līdz 2016. gadam viņš bija galvenais konstruktors — ģenerāldirektors. 2018. gadā Degtjarjovs kļuva par uzņēmuma ģenerāldirektoru.

Aleksandrs Degtjarjovs nomira 2020. gada 24. novembrī no koronavīrusa COVID-19 slimības.[1]

Degtjarjovs ir aptuveni 200 zinātnisko publikāciju un rakstu autors par raķešu kompleksu izstrādes, modernizācijas un adaptācijas jautājumiem. Viņš ir 50 izgudrojumu un patentu autors. Viņš daudz uzmanības pievērsa nozares zinātnes attīstībai un Konstruktoru birojā Južnoje zinātniskās ražošanas attiecību stiprināšanai ar Ukrainas Nacionālo zinātņu akadēmiju, akadēmiskajiem institūtiem un Ukrainas reģionu augstskolām.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]