Anna Irbe

Vikipēdijas lapa
Anna Irbe
Anna Irbe
Personīgā informācija
Dzimusi 1890. gada 19. septembrī
Dzērbenes pagasts, Vidzemes guberņa (tagad Karogs: Latvija Latvija)
Mirusi 1973. gada 13. februārī (82 gadi)
Valsts karogs: Indija Tirupatura, Tamilnāda, Indija
Tautība Latviete
Nodarbošanās Misionāre
Vecāki Kārlis Irbe (1861—1934), Lūcija
Dzīvesbiedrs Kaļitajevs
Bērni Viktors, Kirils Irbe

Anna Irbe (dzimusi 1890. gada 19. septembrī, mirusi 1973. gada 13. februārī) bija latviešu luterāņu misionāre Indijā, piedalījās tamilu Evaņģēliski luteriskās baznīcas izveidošanā.[1]

Dzīvesgājums[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Dzimusi 1890. gada 19. septembrī Dzērbenē luterāņu mācītāja, vēlākā bīskapa Kārļa Irbes[1] un viņa sievas Lūcijas ģimenē. 1912. gadā viņa Ženēvā beidza Žēlsirdīgo māsu skolu. Pirmā pasaules kara laikā kopā ar vecākiem devās bēgļu gaitās uz Krieviju, kur viņa apprecējās ar krievu muižnieku Kaļitajevu. Krievijas pilsoņu kara laikā viņas vīrs un vecākais dēls nomira no tīfa, bet Anna Irbe kopā ar jaunāko dēlu Kirilu atgriezās dzimtenē.

1924. gadā Vecajā Sv. Ģertrūdes baznīcā LELB bīskaps Kārlis Irbe savu meitu Annu iesvētīja par misionāri.[2] Pēc misijas skolas beigšanas Anglijā viņa 1925. gadā ieradās Koimbatorā un sāka darbu Zviedrijas luterāņu baznīcas misijā Madrasas prezidentūrā. Ar sava tēva palīdzību 1931. gadā viņa ieguva Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas atbalstu misijas darbam Britu Indijā. 1933. gadā viņa mežā starp Koimbatoras un Polači (Pollachi) pilsētām ieraka krustu kā pamatakmeni vēlākajam Karunagarapuri ("Kunga žēlastības") ciemam, pati dzīvoja būdiņā tikpat vienkārši kā vietējie bezkastas ļaudis (pana, ādivāsī). Ciemā bez evaņģēlistu mājām uzcēla atraitņu namu, bērnu-atradeņu māju, skolu un aptieku. Viņas palīgs bija indiešu teologs G. Stīvens (Stephen).

Anna Irbe bija iecienīta kā garīgā māte, kuras padomi un dzīves uzskati derēja kā atsvaidzinājums pārējiem misionāriem, bez tamilu un latviešu valodas Anna Irbe prata tekoši runāt arī angļu, franču, krievu un zviedru valodās. 1937. gadā Annu Irbi apmeklēja LELB ārmisijas sekretārs mācītājs Roberts Feldmanis. Pēc Latvijas okupācijas Karunagarapuri misija pārgāja Zviedrijas luterāņu baznīcas aprūpē, kura uzskatīja šo ciemu par paraugmisijas staciju. 1951. gadā Anna Irbe izbeidza darbu Karunagarapuri ciemā.

Pēdējos divus gadus viņa nodzīvoja Nilgiri kalnos mācītāja Stīvena vecākā dēla — ceļu inženiera ģimenē. Viņš bija dzimis Karunagarapuri ciemā, un Anna Irbe viņu uzskatīja par savu audžu dēlu. Mirusi 1973. gada 13. februārī Tirupaturā (Tiruppathur). Viņas dēls Kirils Irbe bija lidojošo ārstu vienības (flying doctor) galvenais inženieris Zambijā.[3] Mūsdienās LELB Misija Indijā nosaukta par Annas Irbes Latvijas evaņģēliski luterisko Baznīcu Indijā (AILELBI).[4]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

"Ārmisija"

"Tas laiks" filma par Annu Irbi Arhivēts 2019. gada 12. augustā, Wayback Machine vietnē.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

  1. 1,0 1,1 Latvijas enciklopēdija. 3. sējums. Rīga : Valērija Belokoņa izdevniecība. 2005. 80. lpp. ISBN 9984-9482-3-4.
  2. Misija Indijā[novecojusi saite]
  3. timenote.info
  4. Par Misiju[novecojusi saite]