Austrijas erchercogs Kārlis

Vikipēdijas lapa
Austrijas erchercogs Kārlis
Karl von Österreich-Teschen
Tešenes hercogs
Amatā
1822. gads — 1847. gads
Priekštecis Saksijas princis Alberts
Pēctecis Austrijas erchercogs Albrehts

Dzimšanas dati 1771. gada 5. septembrī
Florence, Toskānas lielhercogiste
(mūsdienās Karogs: Itālija Itālija)
Miršanas dati 1847. gada 30. aprīlī
Vīne, Austrijas Impērija
(mūsdienās Karogs: Austrija Austrija)
Apglabāts Impēriskā kapliča, Vīne, Karogs: Austrija Austrija
Dinastija Hābsburgu dinastija
Tēvs Leopolds II
Māte Spānijas Marija Luīze
Dzīvesbiedrs(-e) Nasavas-Veilburgas Henrieta
Bērni Marija Terēzija
Albrehts
Kārlis Ferdinands
Frīdrihs
Rūdolfs
Marija Karolīne
Vilhelms Francis
Reliģija katolisms

Austrijas erchercogs Kārlis, Tešenes hercogs (vācu: Karl von Österreich-Teschen; dzimis 1771. gada 5. septembrī, miris 1847. gada 30. aprīlī) bija Austrijas feldmaršals, viens no redzamākajiem Napoleona pretiniekiem. Imperatora Leopolda II dēls, Austrijas imperatora Franča II jaunākais brālis. Kaut arī slimoja ar epilepsiju, Kārlis bija viens no redzamākajiem austriešu karavadoņiem un spējīgs Napoleona pretinieks.

Dzimis Florencē, tomēr uzauga Vīnes galmā. Pirmās koalīcijas kara laikā 1793. un 1794. gadā cīnījās pret franču revolucionāriem Beļģijā un Ziemeļfrancijā. 1796. gadā kā austriešu karaspēka komandieris cīnījās pie Reinas, izcīnīdams vairākas uzvaras kaujās.

Veica Austrijas armijas reorganizāciju, lai piemērotos jaunajiem karadarbības principiem. Ceturtās koalīcijas kara laikā 1809. gada maijā sagādāja Napoleonam pirmo nopietno zaudējumu kaujas laukā, uzvarēdams to Aspernas-Eslingas kaujā. Kaujas iznākumu nostiprināt tomēr neizdevās un 1809. gada 5. un 6. jūlijā Napoleons smagi sakāva Kārļa komandētos austriešus Vagramas kaujā. Pēc šīs kaujas Kārlis vairs aktīvi nepiedalījās turpmākajā karadarbībā.