Pāriet uz saturu

Demogrāfiskā krīze

Vikipēdijas lapa

Demogrāfiskā krīze ir situācija, kurā iedzīvotāju skaits konkrētā reģionā samazinās vai demogrāfiskās izmaiņas rada būtiskus sociālos, ekonomiskos un politiskos izaicinājumus.

Šādu krīzi var izraisīt dažādi faktori, tostarp zems dzimstības līmenis, augsts mirstības līmenis, negatīva migrācijas bilance un iedzīvotāju novecošanās. Zems dzimstības līmenis, kas ir zemāks par aizvietošanas līmeni (aptuveni 2.1 bērns uz vienu sievieti), ilgtermiņā izraisa iedzīvotāju skaita samazināšanos. Augsts mirstības līmenis var būt saistīts ar slimībām, nepietiekamu veselības aprūpi vai citiem faktoriem. Negatīva migrācijas bilance rodas, ja vairāk cilvēku izbrauc no valsts vai reģiona, nekā iebrauc. Iedzīvotāju novecošanās rezultātā pieaug pensionāru īpatsvars, kas var radīt slogu pensiju sistēmai un veselības aprūpei.

Demogrāfiskā krīze var skart dažādas valstis un reģionus dažādos laikos un dažādos veidos. Piemēram, vairākās Eiropas valstīs un Japānā šobrīd novēro zemu dzimstības līmeni un augošu vecāka gadagājuma cilvēku īpatsvaru, kamēr citas valstis var saskarties ar iedzīvotāju skaita pieaugumu un citiem ar to saistītiem izaicinājumiem.

Ārējās saites

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]