Dienas žurnāli

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no Dienas Žurnāli)
SIA Izdevniecība "DIENAS ŽURNĀLI"
Tips sabiedrība ar ierobežotu atbildību
Darbības joma izdevējdarbība
Dibināts 1997. gads
Galvenais birojs Rīga, Karogs: Latvija Latvija
Produkti žurnāli
Īpašnieks(-i) Edgars Kots
Tīmekļa vietne dienaszurnali.lv

SIA Izdevniecība "DIENAS ŽURNĀLI" ir Latvijas uzņēmums, kas nodarbojas ar žurnālu izdošanu. Tas ir dibināts 1997. gadā. Uzņēmuma īpašnieks ir Edgars Kots.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Izdevniecību ar nosaukumu SIA Aģentūra "Agro apgāds" 1997. gada 3. septembrī dibināja AS "Diena". Tā sāka izdodot profesionālo lauksaimniecības žurnālu "Agro Tops". Pirmos gadus to vadīja uzņēmēja Laila Zariņa un žurnāliste Anita Pirktiņa. Balstoties uz sekmīgiem finansiālajiem rezultātiem, 1999. gada decembrī Aģentūra "Agro apgāds" sāka izdot žurnālu dārzkopjiem "Dārza Pasaule".

2000. gadā izdevniecība pārņēma žurnāla "Sveiks un Vesels" izdevējtiesības un to pārveidoja par "Veselība". 2001. gadā izdevniecība no AS "Diena" pārņēma licenci žurnālistes Dainas Jāņkalnes izveidotā žurnāla sievietēm "Una" izdošanai, kas tobrīd jau bija uz maksātnespējas sliekšņa. 2001. gada 20. jūnijā SIA Aģentūra "Agro apgāds" tika pārdēvēta par SIA Mediju grupa "Tops".

2003. gadā izdevniecība radīja Latvijas tirgum tobrīd unikālu produktu - žurnālu "XPiedzīvojumi", kas bija orientēts uz ekstrēmā dzīvesstila, ekstrēmo sporta veidu un dažādu neparastu izklaižu cienītājiem. Žurnālā pirmās gaitas žurnālistikā izgāja vēlākais žurnāla "Dari Pats" galvenais redaktors Mārtiņš Šmits un Juris Šleijers. Žurnāla "XPiedzīvojumi" galvenā redaktora pienākumus sākumā pildīja žurnāliste Daina Dzene, bet pēc pāris mēnešiem žurnālu pārņēma Juris Šleijers. Vēlāk, uzkrājis pieredzi žurnālistikā, viņš kļuva par vīriešu dzīvesstila žurnāla "Klubs" galveno redaktoru. Pēc pirmā pusgada finansiālajiem rezultātiem žurnālu "XPiedzīvojumi" nācās slēgt.

2004. gadā izdevniecības "MG TOPS" žurnālu saimi papildināja praktisko padomu žurnāls "Dari Pats", Zviedrijas izdevniecības Bonier franšīze. Tā paša gada nogalē Mediju grupa "Tops" no izdevniecības "Dadzis" pārpirka popularitāti un finansiālo veiksmi zaudējušo žurnālu "Mūsmājas", kā arī žurnālus "Dārzs" un "Tehnikas Pasaule". Divi pēdējie žurnāli nākamā gada laikā tika slēgti, bet žurnāls "Mūsmājas" tika izdots vēl teju 10 gadus. 2005. gadā izdevniecības žurnālu klāstam pievienojās vēl viena Bonier franšīze populārzinātniskais žurnāls "Ilustrētā Zinātne", kas bija orientēts uz ģimenes auditoriju. Tā pirmais galvenais redaktors bija Vents Zvaigzne. Žurnālam mēneša žurnālu segmentā izdevās sasniegt Latvijas tirgū vēl nebijušus peļņas rezultātus.

2006. gadā nogalē izdevniecība sāka izdot savu pirmo žurnālu krievu valodā - "Delaj Sam", kas bija žurnāla latviešu valodā "Dari Pats" līdzinieks, taču drīz vien žurnāls tika slēgts. 2007. gada vidū Mediju grupa "Tops" izveidoja Latvijas tirgū nebijušu nišas izdevumu par leģendārām, spilgtām personībām un notikumiem - "Leģendas". 2008. gadā izdevniecība laida klajā žurnālu "Ilustrētā Pasaules Vēsture", kas tika veidots uz Bonier franšīzes pamata. Tas kļuva par uzņēmuma finansiāli veiksmīgāko projektu.

2008. gada 11. martā SIA Mediju grupa "Tops" tika pārdēvēta par SIA Izdevniecība "DIENAS ŽURNĀLI". 2008. gada aprīlī žurnāls "Agro Tops" tika pārdots izdevniecībai AS "Lauku Avīze".

2010. gada 7. janvārī iznāca žurnāla "Ilustrētā Junioriem" pirmais numurs. Atšķirībā no līdzšinējās bērnu preses, šis bija Latvijas vēsturē pirmais bērniem un jaunatnei veltītais populārzinātniskais izdevums bez klaču vai dzīvesstila elementiem. Tā pirmā redaktore bija žurnāliste Sanda Krasta. Pirms tam 2009. gada vasarā tika izdoti signāleksemplāri, kas bija veidoti kā žurnālu "Ilustrētā Zinātne" un "Ilustrētā Pasaules Vēsture" vienreizēji pielikumi. 2010. gada vasaras beigās sāk iznākt divnedēļu žurnāli "Citādā Pasaule" un "Dienas Ēdieni". 2010. gada oktobrī iznāca vīriešu žurnāla Playboy Latvijas izdevuma pirmais numurs.

2015. gada 19. novembrī uzņēmumus SIA "Izdevniecība Dienas Žurnāli" un SIA "Dienas Bizness" no AS Diena iegādājās Jānim Maršānam un Jānim Svārpstonam vienādās daļās piederošā SIA "SM Investīcijas".[1] Savukārt nedēļas žurnālu "Sestdiena", ko piecus gadus kā neatkarīgu nedēļas žurnālu izdeva "Dienas Žurnāli", 2015. gada 27. novembri pārņēma SIA "Dienas Mediji" īpašnieks Edgars Kots, atgriežot žurnālu "Sestdiena" laikraksta "Diena" nedēļas nogales pielikuma statusā.[2]

2016. gada sākumā, pēc sarunām ar jaunajiem izdevniecības īpašniekiem, atšķirīga skatījuma dēļ uz izdevniecības turpmāko attīstību, SIA "Izdevniecība Dienas Žurnāli" atstāja ilggadējā vadības grupa: valdes priekšsēdētāja un galvenā redaktore Inga Gorbunova, finanšu direktors Ivars Priede un ražošanas direktors Roberts Griškevičs. Jaunie uzņēmuma īpašnieki vadības grupas funkcijas uzticēja mediju speciālistei Gunai Spuravai.

2017. gada sākumā kļuva zināms, ka pēc vadības nomaiņas uzņēmuma iepriekšējā gada finanšu rezultāts ir krasi pasliktinājies, zaudējumiem sasniedzot 236 261 eiro.[3] 2019. gadā uzņēmuma apgrozījums bija 2,25 miljoni EUR un zaudējumi 217,36 tūkstoši EUR.[4]

2020. gada 21. augustā tika paziņots, ka SIA Izdevniecība "Dienas mediji" īpašnieks Edgars Kots nolēmis no SIA "SM Investīcijas" iegādāties SIA Izdevniecība "Dienas žurnāli".[4] Iegāde pabeigta 27. augustā.

Izdevumi[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Skatīt arī[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]