Dziedonis (koris)

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no Dziedonis)
Latvijas Universitātes vīru koris "Dziedonis"
Tips Vīru koris
Žanrs Kormūzika
Dibināts 1924. gada 27. aprīlis
Dibinātājs Jānis Sieriņš
Prezidents Uldis Kokars
Īpašnieks(-i) Latvijas Universitāte
Tīmekļa vietne https://www.dziedonis.lv/

"Dziedonis" ir Latvijas Universitātes vīru koris, kas dibināts 1924. gada 27. aprīlī.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kora pirmsākumi meklējami 1924. gada 23. janvārī, kad tika dibināta Pirmā latvju vīru kora biedrība “Dziedonis”, kas 1924. gada 27. aprīlī, 23 dziedātājiem izpildot Alfrēda Kalniņa dziesmu “Kas tie tādi spēka vīri” diriģenta Jāņa Sieriņa vadībā, pārtapa par Latvijas Universitātes vīru kori "Dziedonis".[1] 1926. gadā koris piedalījās VI Vispārējos latviešu Dziesmu svētkos.

Otrā pasaules kara laikā kora darbība bija apsīkusi, bet, pateicoties Haraldam Mednim un ilggadējiem kora dziedātājiem, 1947. gadā atsākās kora mēģinājumi. No 1950. līdz 1953. gadam koris bija apvienots ar LU vīru kori, bet 1953. gadā koris sadalījās divās daļās, izveidojot Poligrāfiķu Centrālā kluba vīru kori “Dziedonis” un vīru kori “Tēvzeme”.

1955. gada septembrī savu radošo sadarbību ar vīru kori “Dziedonis” uzsāka jauns diriģents — Imants Kokars. 35 gadi kora vēsturē pavadīti Imanta Kokara vadībā ar kora māksliniecisko izaugsmi un spožiem sasniegumiem — uzvarām Dziesmu svētku koru karos Latvijā un starptautiskajos konkursos.[2]

1960. gadā korim tika piešķirts Tautas kora goda nosaukums, bet 1967. gadā tam piešķir Latvijas PSR Nopelniem bagātā kolektīva goda nosaukumu. 1995. gadā tas kļuva par LU Fizikas un matemātikas fakultātes vīru kori “Dziedonis”. 2014. gadā koris atzīmēja 90 gadu jubileju ar koncertu LU aulā.

Mākslinieciskie vadītāji[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Kora vēsturē tā mākslinieciskie vadītāji bijuši vairāki Latvijā pazīstami koru diriģentiː

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]