Elviss (filma)

Vikipēdijas lapa
Elviss
Oriģinālais
nosaukums
Elvis
Režisors Bazs Lurmens
Producents
Scenārija autors
Galvenajās
lomās
Mūzika Elliots Vīlers[1]
Operators Mendija Volkere
Montāža
Studija
Izplatītājs Warner Bros. Pictures
Izdošana
  • 2022. gada 25. maijs (Kannu kinofestivāls)
  • 2022. gada 23. jūnijs (Austrālija)
  • 2022. gada 24. jūnijs (ASV)
  • 2022. gada 30. jūnijs (Latvija)
Ilgums 159 minūtes[2]
Valsts
Valoda angļu
Budžets 85 miljoni US$[3]
Kopējie ienākumi 287,3 miljoni US$[4]
IMDb profils

"Elviss" (angļu: Elvis) ir 2022. gada ASV un Austrālijas kopražojuma biogrāfiska muzikālā filma, kuras režisors un scenārija līdzautors ir Bazs Lurmens. Filma vēsta par Elvisa Preslija (Ostins Batlers) dzīvi un mūziku caur attiecību prizmu ar viņa mīklaino menedžeri pulkvedi Tomu Pārkeru (Toms Henkss). Pārējās lomās filmējās Helēna Tomsone, Ričards Roksburgs, Olīvija Dedžonga, Lūks Breisijs, Nataša Baseta, Deivids Venems, Kelvins Herisons jaunākais, Ksavjērs Semjuels un Kodijs Smits-Makpī.

Bazs Lurmens jau 2014. gadā izteica vēlmi režisēt biogrāfisko filmu par Elvisu Presliju, līdz 2019. gada martā oficiāli paziņoja par filmas tapšanu. Batlers tā paša gada jūlijā izturēja galvenās lomas atlasi, pārspējot citus aktierus, tostarp Enselu Elgortu, Mailzu Teleru un Hariju Stailsu. Filmēšana sākās 2020. gada janvārī Lurmena dzimtajā Austrālijā, bet no marta līdz septembrim to apstādināja saistībā COVID-19 pandēmijas uzliesmojumu filmēšanas laukumā. Filmēšana noslēdzās 2021. gada martā.

Filmas "Elviss" pirmizrāde notika 2022. gada 25. maijā Kannu kinofestivālā, kam sekoja piedalīšanās vēl vairākos kinofestivālos. Austrālijas kinoteātros sāka demonstrēt no 2022. gada 23. jūnija, ASV — no 24. jūnija, bet Latvijā to sāka rādīt 30. jūnijā. Filma saņēmusi pozitīvas kritiķu atsauksmes, kas īpaši izceļ Batlera tēlojumu.[5][6]

Amerikas Kinoinstitūts nosauca šo filmu par vienu no desmit labākajām 2022. gada filmām. Filma nominēta 80. Zelta globusa balvai trīs kategorijās, tostarp kategorijās "Labākā drāmas filma" un "Labākais režisors" (Lurmens), kā arī saņēmusi septiņas nominācijas 28. Kritiķu izvēles balvai, tostarp kā "Labākā filma". Batlers par tēlojumu saņēmis vairākas nominācijas un apbalvojumus, tajā skaitā labākā aktiera nominācijas no Londonas un ASV/Kanādas kritiķu izvēles balvām, kā arī ieguvis Zelta globusu.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]