Ervīns Rommels

Vikipēdijas lapa
(Pāradresēts no Ervins Rommels)
Ervīns Rommels
Erwin Rommel
Ervins Rommels 1942. gadā
Ervins Rommels 1942. gadā
Personīgā informācija
Dzimis 1891. gada 15. novembrī
Heidenheima pie Brencas, Vācijas Impērija
(tagad Bādene-Virtemberga, Karogs: Vācija Vācija)
Miris 1944. gada 14. oktobrī (52 gadi)
Blaušteina, Trešais reihs
(tagad Bādene-Virtemberga, Karogs: Vācija Vācija)
Tautība vācietis
Bērni Manfrēds Rommels, Štutgartes mērs (1974-1996)
Paraksts
Militārais dienests
Dienesta pakāpe ģenerālfeldmaršals (Generalfeldmarschall)
Dienesta laiks 1911—1944
Valsts Vācijas Impērija (1911—1918),
Veimāras Republika (1918—1933),
Trešais reihs (1933—1944)
Struktūra Sauszemes armija (Heer)
Komandēja Vērmahta 7. tanku divīzija (7. Panzer-Division), Āfrikas korpuss (Deutsches Afrikakorps), Armijas grupa B (Heeresgruppe B).
Kaujas darbība Pirmais pasaules karš, Otrais pasaules karš
Apbalvojumi Dzelzs krusta Bruņinieka krusts ar ozollapām, zobeniem un briljantiem (Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes mit Eichenlaub, Schwertern und Brillianten)
Izglītība Kadetu skola Dancigā

Ervīns Johanness Eižens Rommels (vācu: Erwin Johannes Eugen Rommel; dzimis 1891. gada 15. novembrī, miris 1944. gada 14. oktobrī), dēvēts arī par "Tuksneša Lapsu" (Wüstenfuchs), bija Vācijas Impērijas, reihsvēra, vērmahta virsnieks, ģenerālfeldmaršals, izcēlās cīņās pret Sabiedrotajiem Āfrikā.

Piedalījās kaujās Pirmā pasaules kara laikā Itālijas frontē, arī pazīstamajā Kaporeto kaujā 1917. gadā oktobrī-novembrī. Par darbību frontē tika apbalvots ar prūšu Pour le Mérite ordeni.

Otrā pasaules karā, Kaujas par Franciju laikā, Rommels komandēja vērmahta 7. tanku divīziju (7. Panzer-Division), jeb tā saucamo "Spoku divīziju" (La division fantome), jo tā spēja pārvietoties tik ātri un negaidīti, ka bieži arī Vācijas ģenerālštābs precīzi nezināja Rommela divīzijas atrašanās vietu.

Tomēr vislielāko slavu Rommels ieguva kā vācu-itāļu spēku pavēlnieks Ziemeļāfrikā no 1941. līdz 1943. gadam, iegūdams savu "Tuksneša Lapsas" iesauku, meistarīgi veicot karadarbību tuksneša apstākļos. Vēlāk Rommels iesaistījās kaujās Normandijā, kopā ar Gerdu fon Rundštetu vadot Vācijas aizsardzību Sabiedroto Normandijas operācijas laikā.

Rommela tuvākie līdzgaitnieki bija iesaistīti 20. jūlija sazvērestībā pret Ādolfu Hitleru, par viņa paša reālo iesaisti ziņu nav un vēsturnieku domas dalās. Tā kā Rommelam bija milzīga autoritāte Vācijā, Hitlers ļāva viņam izdarīt pašnāvību (pie viņa ieradās un to piedāvāja Hitlera galvenais adjutants Vilhelms Burgdorfs). Rommels tika apglabāts ar pilnu militāru godu.

Rommels tika augsti vērtēts un cienīts arī viņa kauju pretinieku aprindās kā bruņiniecisks un humāns karavīrs. Viņa Āfrikas korpuss nekad nav apsūdzēts jebkādos kara noziegumos. Viņš arī ignorēja pavēles uz vietas sodīt ar nāvi diversantus, karavīrus — ebrejus un civiliedzīvotājus.

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Ārējās saites[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]