Ivars Rutmanis

Vikipēdijas lapa

Ivars Rutmanis (dzimis 1950. gada 6. oktobrī Smiltenē) ir latviešu dziedātājs un dziesmu autors, kurš bija populārs 1980. gados.

I. Rutmanis uzaudzis Smiltenē, kur mācījies pamatskolā un mūzikas skolā. Pēc tam mācījies Cēsu mūzikas vidusskolas pūšamo instrumentu nodaļas trombona klasē.[1] Tajā laikā aizrāvies ar rokmūziku un sācis darboties vietējās grupās.

1979. gadā izveidojis rokgrupu Vecpiebalgas kultūras namā, kas vairākkārt uzvarējusi Cēsu rajona pašdarbības ansambļu skatēs. Kultūras iestādes neatļāva oficiāli apstiprināt grupas nosaukumu "IR" - Rutmaņa vārda un uzvārda pirmos burtus.

No 1982. gada I. Rutmanis bija dziedātājs Ogres rajona kolhoza "Lāčplēsis" ansamblī, kuru vadīja komponists Imants Paura.[2] Kopā ar ansambli sagatavotas vairākas koncertprogrammas, notika uzstāšanās Latvijā, piedalīšanās televīzijas un radio raidījumos. 1983. gadā Rutmanis iesniedza savas kompozīcijas Latvijas Radio speciālistu komisijai, kas tās novērtēja atzinīgi. Sākās viņa sadarbība ar Latvijas Radio un TV estrādes orķestri, 1985. gadā tiek ierakstīts arī duets "Trauslās lapas" ar solisti Aiju Kukuli. 1984. gadā dziesma "Paņemt tevi aiz rokas" "Mikrofona" aptaujā ierindojās 11. vietā. Daiga Mazvērsīte rakstīja: "Par viņu īkšķus turēja visa Smiltene. Un, kad Ivars brauca uzstāties televīzijā, mamma uzstāja, ka dēlam jābūt pieklājīgi saģērbtam un uzšuva baltu uzvalku."[3]

80. gadu beigās Rutmanis atgriezās Cēsīs un atjaunoja grupu "IR". Tās ģitārista I. Krilova dziesma "Sadosimies rokās" ieguva 10. vietu 1989. gada "Mikrofona" aptaujā, kļūstot par Atmodas laika noskaņu izteicēju.

90. gadu sākumā Rutmanis iepazinās ar kontrtenoru Gintu Ristamecu un sāka kopīgu muzikālo darbību, ierakstīti duetu albumi "Gaisma" (1994) un "Sauc mani atpakaļ" (2004). Šajā laikā viņš pievērsās mūzikas pedagoga darbam. Viņš strādāja par pūšamo instrumentu un ģitāras spēles skolotāju Dzērbenes mūzikas skolā un dzīvoja Cēsīs. 2014. gadā akcijas "Baltijas ceļš" 25. jubilejā uzstājies ar grupas "IR" dziesmām.[1]

Atsauces[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]