Jūrgordstādena

Vikipēdijas lapa

Koordinātas: 59°19′23″N 18°05′57″E / 59.32306°N 18.09917°E / 59.32306; 18.09917

Dziesminieka Belmaņa nams.
Vecā ceptuve.
Garā iela.

Jūrgordstādena (zviedru: Djurgårdsstaden) jeb Jūrgordas pilsētiņa ir Stokholmas pilsētas daļas Jūrgordenas vēsturiska teritorija, tās mazpilsētiņa. Tā atrodas blakus Zaļās birzs atrakciju parkam, ziemeļos no Bekholmenas salas.

Vēsture[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Sākotnēji šī teritorija attīstījās saskaņā ar 1736. gada pilsētas plānu, kas paredzēja apkārt Admiralitātes baznīcai būvēt dzīvojamās ēkas kaimiņos esošās Jūhana Lampasa kuģubūvētavas strādniekiem. Pārņemot Jūrgordenai 1768. gadā kuģubūvētavu, tika dota iespēja namdariem nopirkt savu mājokli, savukārt kompānija uzbūvēja divstāvu majestātiski akmens ēku (pašreizējā (zviedru: Lilla Allmänna Gränd 15 — 17), kurā atradās kapela, biroji un dzīvokļi strādniekiem. Daudzas citas ēkas arī ir būvētas 18. gadsimtā kā, piemēram, kuģubūvētavas vadītāja rezidence, aptiekas ēka (zviedru: Apotekshuset) un nams (zviedru: Mjälnargården), kas mūsdienās pieder izklaides parkam. Daudzas citas ēkas tika uzbūvētas vēlākos gados, to vidū minamas vairākas divstāvu koka ēkas, kas tika uzceltas kapsētā, kuru 19. gadsimtā vairs neizmantoja apbedījumiem. Viens no ievērojamiem Jūrgordstādenas namiem ir kuģu namdara Svena Monsona nams, kas atrodas ielu (zviedru: Breda gatan) un (zviedru: Östra Varvsgränd) krustojumā, kas ir saglabājusi savu sākotnējo izskatu, neskatoties uz ēkas paplašināšanu 1749. gadā. Pašlaik šajā ēkā atrodas Jūrgordenas kultūras biedrība.

Mūsdienās Jūrgordstādena, tāpat kā visa pārējā teritorija uz Jūrgordenas ir viens no Stokholmas ekskluzīvākajiem un dzīvošanai dārgākajiem rajoniem, jo atrodas klusā vietā, dabas tuvumā, tajā pašā laikā esot blakus Stokholmas centram. Jūrgordstādenā galvenokārt ir koka mājas — privātmājas un īres nami, kuros ir dzīvokļi aptuveni 200 iedzīvotājiem.