Pāriet uz saturu

Kefīrs

Vikipēdijas lapa
Kefīrs glāzē

Kefīrs ir fermentēts piena dzēriens, kas tiek gatavots, izmantojot kefīra graudus – simbiotisku baktēriju un raugu kultūru. Kefīra izcelsme meklējama Kaukāza, tas tiek uzskatīts par vienu no tradicionālajiem veselīgajiem pārtikas produktiem. Kefīra garša ir nedaudz skābena, dažreiz ar vieglu gāzēta dzēriena raksturu, jo fermentācijas procesā rodas oglekļa dioksīds un neliels daudzums alkohola.

Fermentācijas process parasti ilgst no 12 līdz 48 stundām, un šajā laikā baktērijas un raugs pārstrādā pienā esošo laktozi, radot pienskābi, CO₂, nelielu daudzumu alkohola un citas vielas, kas kefīram piešķir tā raksturīgo garšu un konsistenci. Kefīrs ir pazīstams kā probiotiku avots, jo tajā ir dzīvas baktēriju kultūras, kas var palīdzēt uzlabot zarnu mikrofloru un gremošanas sistēmas darbību. Tas satur daudz vitamīnu (īpaši B grupas vitamīnus), minerālvielu (kā kalciju un magniju) un olbaltumvielu.

Kefīru bieži iesaka cilvēkiem, kuriem ir grūtības ar laktozes sagremošanu, jo fermentācijas procesa laikā baktērijas pārvērš laktozi citās vielās, padarot kefīru vieglāk sagremojamu nekā parasto pienu.

Ārējās saites

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]