Pāriet uz saturu

Kolonizācija

Vikipēdijas lapa

Kolonizācija ir process, kurā valsts vai cita varas struktūra pārņem kontroli pār citu teritoriju un tās iedzīvotājiem, bieži vien izmantojot militāru spēku vai ekonomisko ietekmi. Šis process bieži vien ietver vietējo resursu izmantošanu un vietējo kultūru apspiešanu vai mainīšanu. Kolonizācija var notikt dažādos veidos, tai skaitā ar tiešu pārvaldi, caur kolonistiem, kuri apmetas jaunajā teritorijā, vai ar ekonomisko un politisko ietekmi, kas tiek uzspiesta vietējiem iedzīvotājiem.

Vēsturē kolonizācija ir bijusi izplatīta, sākot no seno impēriju ekspansijas līdz koloniālisma periodam, kad tādas valstis kā Spānija, Portugāle, Lielbritānija, Francija un Nīderlande pārņēma lielas teritorijas Āfrikā, Amerikā, Āzijā un Okeānijā. Šo procesu rezultātā daudzas vietējās kultūras tika mainītas vai iznīcinātas, un kolonizētās teritorijas bieži tika izmantotas ekonomisko interešu labā.

Saules sistēmas planētu kolonizācija

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]

Saules sistēmas kolonizācija — hipotētiska autonomas cilvēku apmetnes izveide ārpus Zemes.

Marss bieži tiek uzskatīts par galveno kandidātu cilvēka kolonizācijai, jo tam ir līdzīga diennakts garums, polāro ledus cepuru klātbūtne, un tam ir atmosfēra, kaut arī ļoti plāna. Mēness tiek uzskatīts par tuvāku un vieglāk sasniedzamu kolonizācijas mērķi, kur cilvēki varētu izveidot pirmās pastāvīgās bāzes.

Ārējās saites

[labot šo sadaļu | labot pirmkodu]